Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат потвърди забавянето на икономическия растеж на еврозоната и на ЕС в началото на годината

БВП на България се повиши по-слабо, отколкото на останалите страни от бившия Източен блок

Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж както в еврозоната, така и в рамките на целия ЕС се забави очаквано през първите три месеца на годината, въпреки че редица икономисти и анализатори се надяват зад тази слабост да стоят отчасти временни фактори и че експанзията в региона ще остане силна в рамките на цялата 2018-а година.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с 0,4% спрямо последното тримесечие на предходната година, когато беше отчетен растеж от 0,7 на сто, показва неревизирана оценка на Евростат. Това е най-слабият икономически растеж на региона от третото тримесечие на 2016-а година насам.

На годишна база БВП се повиши през периода януари - март с 2,5% след растеж от 2,8% в края на предходната година и след като през цялата 2017-а година се увеличи с 2,5%, отбелязвайки най-добра икономическа експанзия от десет години насам (от 2007-а година).

Евростат потвърди за наличието на подобно забавяне на икономическия растеж и за целия Европейския съюз, като през първото тримесечие на настоящата година БВП се повиши с 0,4% спрямо последните три месеца на 2017-а година, когато се увеличи с 0,6%, а на годишна база нарасна с 2,4% след повишение с 2,7% през последното тримесечие на миналата година.

Днешните данни на Евростат показват, че има охлаждане на икономическата активност в Германия, Франция, Италия и Холандия при продължаващ солиден растеж в Испания.

Все още обаче не е ясно, дали факторите, стоящи за това забавяне на икономическия растеж, са само временни, или ще продължават да натежават на европейската икономика в по-продължителен период. Икономистите вярват, че необичайно студеното време и снежните бурии през март в Северна Европа, вълната от грипни епидемии и поредицата стачки в началото на годината във водещите страни като Франция и Германия са оказали известно негативно влияние върху икономическия растеж.

Най-солиден растеж на тримесечна база в началото на годината от 1,7% бележи БВП на Латвия, следвана от Полша (с растеж от 1,6%), Унгария (с 1,2%), Финландия (с 1,1%) и Словакия (с 0,9%), след които се нареждат България и Кипър с растеж на БВП с 0,8 на сто.

Нарастването на БВП на България през първото тримесечие с 3,5% на годишна база нарежда нашата страна на осма позиция в тази класация, като пред нас са Латвия (с растеж на БВП от 5,2%), Полша (с 4,9%), Унгария (с 4,7%), Чешка Република (с 4,5%), Румъния (с 4,2%), Кипър (с 3,8%) и Словакия (с 3,6%).

Вижда се обаче, че в почти всички страни от бившия Източен блок, които сега са членове на ЕС, е отчетена по-добра икономическа експанзия в началото на 2018-а година, отколкото в нашата страна, като единствено БВП на Латвия нараства със същото темпо от 3,5 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени