Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на европейското промишлено производството през март и по-рязко негово повишаване в рамките на България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се повиши през март за пръв път от началото на годината, показват данни на Евростат. В същото време индустриалното производство в България нарасна много рязко, компенсирайки напълно слабостта през предходните два месеца и след като през февруари излезе на негативна територия на годишна база за пръв път от май 2016-а година насам.

Данните на европейската статистика са сигнал за известно подобряване на промишления сектор в края на едно слабо за европейската икономика тримесечие.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през март с 0,5% спрямо февруари, когато обаче се сви с цели 0,9% (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,8%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-добър отскок с 0,7 на сто. Това представлява първо подобрение на производството от ноември 2017-а година насам.

На годишна база темпото на производствения растеж се ускори до 3,0% от 2,6% през февруари (ревизия от повишение с 2,9%) при прогноза за нарастване с 3,6 на сто.

Подобряването на производството се дължи в най-голяма степен на ръст с 1,5% на месечна база на производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например), с 1,1% на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти) и с 0,8% на енергийното производство.

Производството в целия Европейски съюз нарасна през март с 0,4% на месечна база след спад с 0,7% през февруари, като производственият растеж на годишна база се ускори слабо до 3,0% от 2,9% през предишния месец.

И в този случай подобряването се дължи в най-голяма степен на повишение с 1,3% на производство на стоките с дълготрайна употреба и на енергийното производство, както и с 0,8% на производството на стоки с недълготрайна употреба.

Индустриалното производство през март отбеляза най-силен ръст на месечна база в Естония (ръст с 4,1%), Португалия (с 3,7%) и Гърция (с 2,6%), следваните от България, Финландия и Люксембург, където беше отчетно повишение от 2,3 на сто, докато най-голямо понижение беше регистрирано в Ирландия (спад с цели 7,0%), Република Хърватска (с 4,3%) и Латвия (с 3,5%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Литва (повишение с 11,5%), следвана от Естония (със 7,6%) и Финландия (със 7,0%) при най-солиден спад в Ирландия (понижение с 14,7%), Малта (с 3,2%) и Словакия (с 2,3%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се увеличи през март доста по-силно от средното за ЕС повишение, нараствайки с цели 2,3% спрямо февруари, когато производството в нашата страна се сви с 1,1 на сто. Това представлява първо повишение на българското производство от началото на 2018-а година.

На годишна база индустриалното производство в България се повиши през март с 1,7%, след като през февруари отчете спад с 1,0% - първо влошаване на производството в нашата страна на годишна база от май 2016-а година насам. Въпреки отскока през март, това представлява най-слабо нарастване на индустриалното производство на годишна база от януари 2017-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени