Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на американското индустриално производство през април за трети пореден месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в САЩ нарасна през април за трети пореден месец, което е пореден сигнал за добър подем в този ключов сектор на американската икономика.

Индустриалното производство се увеличи през април на сезонно-коригирана база с 0,7% спрямо март, когато също нарасна с 0,7% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,5%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-умерен растеж от 0,6 на сто, показват официални данни на Федералния резерв. На годишна база индустриалното производство се повиши през април с 3,5 на сто.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, нарасна през април с 0,5% спрямо март, когато остана на нивото от февруари. Трябва да се има предвид, че именно промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Производството в сектора на комуналните услуги скочи с цели 1,9% след солиден спад с 6,1% през март, тъй като необичайно студеното време през миналия месец доведе до повишаване на потреблението на отопление. Минно-добивният сектор нарасна с 1,1% благодарение на силен подем при извличането на петрол и на природен газ като реакция на високите цени на черното злато.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се повиши през април до тригодишен връх от 78,0% спрямо 77,6% през март и очаквания за по-солиден растеж до 78,4%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна