Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Интересът е към субсидия, а не към продукт"

Кирил Вътев: Смяната ми като министър бе договорена предварително с Димитър Главчев

"Ако спре вносът поради някаква криза, след три месеца тук ще настане глад"

| Интервю
Кирил Вътев
Снимка: Мария Филева

Димитър Главчев постъпи изключително почтено. Това заяви пред БНР Кирил Вътев, бивш министър на земеделието, по повод освобождаването си от служебното правителство. 

"Моята смяна беше договорена предварително с него. Помолих го да бъда сменен, ако не се получи едно условие".

Вътев обаче не пожела да посочи какво точно е било то.

"Каза: "По-добре да го научиш от мен, отколкото от медиите. Това, за което си говорехме, не може да стане. Затова те освобождавам".

Акад. Денков ме посъветва да не оставам в служебното правителство, защото той гледаше по-политически на нещата, а аз – по-технологично и пазарно, обясни още бившият земеделски министър в предаването "Преди всички". 

"Имах свободата да привлека хора, които съм избрал. Приех ги с пълно доверие, но двама от тях злоупотребиха с него", посочи още Кирил Вътев, но не пожела да назове имената им.

Приятна изненада е човекът, който зае моето място в министерството - работих прекрасно с Георги Тахов, посочи той.

"Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката изобщо. Оставам си в неправителствения сектор", заяви бившият министър.

Вътев смята, че два от четирите протеста, които се проведоха пред земеделското ведомство по време на неговото управление, са били "абсолютно изкуствени и предвождани от отявлени субсиевъди". 

"Те бяха подпомагани. Не искам да разсъждавам от кого".

Продоволствената независимост, според бившия земеделски министър, е факторът, който ще разреши проблемите с т.нар. "субсиевъди". 

"Тази страна  е изключително плодородна и има невероятни производители, които обаче не ходят по протести и не викат. Те дори не кандидатстват за субсидии, но са на пазара и се развиват". 

Той посочи, че се занимава с  организацията на аграрен форум, който ще се проведе на 31 май, и в който ще вземат участие изявени български учени от цял свят. Темата ще бъде "Изграждане на устойчива агро-хранителна система". 

"Ако спре вносът поради някаква криза, след три месеца тук ще настане глад. Не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското производство е огромен, а ние не го развиваме. Интересът е към субсидия, а не към продукт". 

Вътев анализира спънките пред приемането на Закон за браншовите организации.

"Вече 31 години не се допуска от българските политици такъв законопроект да влезе, да се обсъди и да се приеме. Няма политически интерес. Такъв законопроект ще направи браншовите организации истински и ефективни. 

Ние обаче създадохме консултативни съвети по цялата агро-хранителна верига. Не ми харесва, че се разделяме на земеделие и преработка. Това е една неразривно свързана верига". 

Бившият земеделски министър коментира и настояването на Симеон Караколев пред БНР Вътев да бъде попитан какво е направил за кооперативите.

"Кооперативите се изграждат от инициативни предприемачи. Няма как държавата да ви направи". 

Браншовите организации в една малка част, където са най-кресливи, са изродени от партийни пристрастия и от субсидии, смята Вътев.

"Те са вредни за агро-хранителната верига и са предпоставка при една тежка криза да има глад". 

България трябва да приеме продоволствената си независимост като национален приоритет, подчерта той. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна