Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа може да пострада от новата сделка между Китай и САЩ, с която двете най-големи икономики в света са на път да избегнат търговска война помежду си, предупреди днес френският министър на икономиката Брюно льо Мер, предаде АФП.

„САЩ и Китай рискуват да влязат в споразумение за сметка на Европа, ако Европа не успее да покаже, че е твърда“, заяви Льо Мер през телевизията CNEWS.

„САЩ искат да накарат Европа и европейските страни да плащат за лошото поведение на Китай. Всичко това е напълно абсурдно и неразбираеми за съюзниците“, добави той.

Коментарът му идва след съвместно комюнике във Вашингтон, в което се казва, че Пекин се съгласил да намали излишъка в двустранната търговия и „значително“ да увеличи покупките на американски стоки.

Тръмп бе заплашил Китай с нови мита достигащи до $150 млрд. годишно, като в отговор Пекин предупреди, че ще въведе ответни за американския внос на селскостопански продукти, самолети и дори уиски.

САЩ вече обявиха мита за около $50 млрд. годишно, които могат да влязат в сила най-рано идната седмица. А през март Тръмп наложи мита за внос на стомана и алуминий от Китай, въпреки че той изнася сравнително малко метали на пазарите в САЩ.

Льо Мер каза, че френският президент Еманюел Макрон е бил „пределно ясен“, искайки „пълно и окончателно изключване (на ЕС) от американските мита“.

Тръмп обяви по-рано този месец, че ЕС може да бъде защитен от US митата за стомана и алуминия, също като Мексико и Канада, на само за още 30 дни.

В петък ЕС обяви пред Световната търговска организация (СТО), че е готов за приложи ответни мерки срещу US митата за метали, които да включват мита за вноса на мотоциклети и бърбън от САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна