Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква отскок на германската икономика след слабото начало на годината

Снимка: bundesbank.de

Растежът на германската икономика отново ще набере скорост през второто тримесечие на годината, запазвайки доброто оживление. Възходящият импулс вероятно отслабва и остава рискът от световна търговска война, посочи Бундесбанк при представяне на своя редовен месечен икономически доклад. Според централната банка на Германия голяма част от забавянето на растежа през първото тримесечие се дължеше на необичайни фактори, така че все още може да се очаква подем дори и ако цялостният темп на икономически растеж в известна степен отслабне.

"Ние очакваме, че икономическият бум в Германия ще продължи. Въпреки това възходящият импулс може да отслабне по-рано от очакваното, така че експанзията да нахвърли само с малко потенциалното ниво на икономически растеж", прогнозира Бундесбанк.

Трябва да се има предвид, че растежът на БВП на Германия се понижи през първото тримесечие наполовина до 0,3% спрямо края на 2017-а година, когато нарасна с 0,6%. Това представлява най-слабото ниво на експанзия от шест тримесечия насам и породи загриженост, че основният двигател на европейския растеж губи набрания импулс, предполагайки, че петгодишното разширяване на икономиката на еврозоната може би вече достигна своя връх.

Забавянето на икономическия растеж идва в деликатно за Европейската централна банка време, когато се обсъжда дали да има прекратяване на програмата за изкупуване на облигации в размер на цели 2,55 трлн. евро, ако експанзията е достатъчно силна, за да може сама да генерира необходимата за региона на еврозоната инфлация от малко под 2 на сто.

Бундесбанк обаче отхвърля някои от тези притеснения, твърдейки, че забавянето на растеж в последно време трябва да се разглежда в контекста на изключително силният възходящ импулс, който беше в сила от средата на 2016-а до края на 2017-а година.

"Потребителските нагласи остават високи, търсенето е все още много благоприятно въпреки неотдавнашното намаляване на промишлените поръчки, инвестициите на компаниите се очаква да нараснат в бъдеще, а световният икономически растеж трябва да остане стабилен през следващите тримесечия", допълва централната банка в своя последен ежемесечен доклад.

Въпреки това все още съществуват рискове за растежа в световен мащаб, особено във връзка с търговската политика на САЩ и продължаващият спор между Вашингтон и Пекин, който рискува да прерасне в по-всеобхватна търговска война, посочва Бундесбанк.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!