Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години Българско училище в Братислава

БНР Новини

През ноември 1948 г. в Братислава отваря врати българско училище, което бързо определя основната си роля – да бъде крепител на българския дух, на културата и традициите в центъра на Европа. Първият випуск са 44 деца на наши сънародници градинари, преселили се в Братислава и околностите. С годините, от една паралелка школото прераства в гимназия, която носи името на известния български поет и революционер Христо Ботев. Тя работи по стандартите на българското Министерство на образованието, но и на словашката образователна система. В навечерието на 24 май, празникът на българската просвета и култура, училище „Христо Ботев“ в Братислава отбеляза своята 70-а годишнина.


СнимкаЗа всички нас – участници и гости, беше изключително вълнуващ празник,
разказва настоящият директор на училището Даниела Дойнова. – Дадоха си среща възпитаници от няколко поколения, колеги – учители от България и такива, останали да живеят в Словакия. Беше много забавно като гледах бивши учители и наши възпитаници пред таблата с архивната изложба с какви усмивки и умиление наблюдаваха фотосите. Много сме щастливи, че нашия празник успяха да споделят министърът на образованието на Република България Красимир Вълчев и на Словакия – Мартина Лубиова и други високи гости от двете държави. Петима директори на нашето училище от минали години също бяха сред нас. Ще запомня просълзените погледи на хората – съученици, разделени от времето, които отново се прегърнаха в двора на училището. Те се запечатаха в съзнанието ми като най-вълнуващи моменти от събитието.




През своите седем десетилетия българското училище успява да привлече деца не само от Братислава, но и от съседните словашки градове, а понастоящем има ученици дори от Виена. Децата са малко над 100, което според българските представи не е много, но според г-жа Дойнова тази бройка дава възможност за индивидуална грижа и отношение към всяко дете, а образователният процес протича в по-уютна атмосфера, близка до семейната.


Освен деца с българско потекло имаме деца от смесени бракове или с български корени, а също и словачета, които са били привлечени от нашето училище
, казва Даниела Дойнова. 

Факт е, че децата бързо учат езици и още в първите месеци след като започнат първи клас, те започват да говорят много добре български. Една от причините за това е близостта на двата славянски езика, но от друга страна тази близост може да бъде и подвеждаща, защото има думи с еднакво звучене, които означават съвсем различни неща. Аз отдавам бързия напредък в езика на добрите ни преподаватели, които са изключително постоянни в работата си. Предизвикателствата са много. Трудно е човек да се адаптира в нова среда, защото всички ние, учителите, сме в чужбина, далеч от дома. Но тази промяна донякъде обогатява. Също така не е лесно да се работи по българското законодателство, но съобразено със словашките образователни стандарти и закони. При нас децата полагат словашки матури, но също така и държавни зрелостни изпити по български език.


24 май се отбелязва задължително във всички български училища – в страната и в чужбина. Традицията, свързана с Деня на българската просвета и култура и славянската писменост сред българите в Словакия е малко по-различна:


Тук в Братислава съществува традиция празникът да се отбелязва на 11 май (
Ден за почит на светите братя Кирил и Методий). Българката общност го чества със събор, който винаги започва с поклонение пред паметника на Кирил и Методий, който се намира в околностите на Братислава – в Девин, в двора на църквата „Св. Криж“. Именно по тези земи Кирил защитава правото на славяните да имат богослужение на своя език, превежда Светото писание, новосъздадената глаголица намира своето приложение. Затова всяка година ние отдаваме почит към делото на Кирил и Методий, за да съхраним и предадем знанието и мъдростта на двамата първоучители, обявени за покровители на Европа. Защото е ясно, че тяхното културно наследство е завещано на всички народи. Българското училище се представи с малка програма. Пред паметника дойдоха учениците и техните родители – българи и словаци. Получи се истинско тържество на българския дух и култура, разказа пред Радио България Даниела Дойнова, директор на Българското училище „Христо Ботев“ в Братислава.

Снимки: bsu-bratislava.com


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна