Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на турската лира след среща на управителя на централната банка на Турция с инвеститори

Турската централна банка въвежда от 1-ви юни по-опростена лихвена политика

турска лира
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската лира поскъпва спрямо долара и еврото в началото на новата седмица, реагирайки позитивно на проведена в неделя среща на инвеститори с управителя на централната банка Мурат Четинкая и с вицепремиера на Турция Мехмет Шимшек.

Според агенция Ройтерс на тази среща Четинкая е сигнализирал, че Турската централна банка ще започне да провежда по-общоприета и по-опростена парична и лихвена политика, за да ограничи драматичната обезценка на местната валута.

Присъствали на срещата в Истанбул банкери и инвеститори съобщиха, че коментарите на турския вицепремиер Шимшек пък са били насочени към постиженията и плановете на правителството, подчертавайки фискалната дисциплина, политиката на затягане (повишаване) на лихвените ставки и ангажираността към пазарната икономика.

Двамата висши турски представители планират да се срещнат в понеделник и във вторник в Лондон и с чуждестранни инвеститори в опит да успокоят пазарните страхове относно мерките, предприемани от централна банка. Трябва да се има предвид, че през миналата седмица централната банка на Турция повиши основната си лихва с цели 3% (с 300 базисни пункта) до 16,5%, за да ограничи бруталната обезценка на турска лира.

                                                                                          Графики на долар/турска лира  и на евро/турска лира

Снимка

Опитите за успокояване на вътрешните и на чуждестранните инвеститори допринася за отскок на турската лира в началото на новата седмица. Щатският долар се понижава с 1,4% към 4,5765 турски лира, отстъпвайки от рекордния исторически връх около 4,9200 лири, достигнат за кратко през миналата седмица (на 23-ти май).

Въпреки това турската лира е една от най-слабото представящите се валути през настоящата година, обезценявайки се спрямо долара с около 18%.

Еврото също губи позиции спрямо турската валута, понижавайки се в понеделник с над 1,5% към 5,3140 лири, след като през миналата седмица и единната европейска валута удари исторически връх около 5,7624 нивото.

Трябва да се има предвид, че в продължение на години Турската централна банка разчиташе на доста сложна система от множество лихвени ставки при определяне на лихвите по заемите, което според редица икономистите прави паричната политика по-малко предвидима. На срещата с инвеститорите в неделя обаче Мурат Четинкая е посочил, че банката е предприела стъпки към "опростяване и нормализиране" на лихвената си политика, но в същото време е допълнил, че този процес изглежда се е забавил.

Междувременно Турската централна банка обяви в понеделник, че е приключила процеса по опростяване на паричната си политика и от 1-ви юни едноседмичната реполихва ще се превърне в нейна основна лихвена ставка. От началото на следващия месец едноседмичната лихва по рефинансиране на търговските банки (реполихва) ще се равнява на текущата финансираща лихва, която е на ниво от 16,5%. В същото време т.нар. "овърнайт" лихви по кредитите и депозитите ще бъдат на 150 базисни пункта (1,5%) над и под нивото на реполихвата, допълни централната банка. Трябва да се има предвид, че към настоящия момент едноседмичната реполихва е на ниво от 8%, като овърнайт лихвата за финансиране (кредитиране) е от 9,25%, докато заемната лихва е на ниво от 7,25%.

Решението на централната банка допринесе за допълнително поскъпване на турската лира спрямо долара и еврото с около 3% в рамките на днешна търговия към нива съответно от 4,5508 и от 5,3110 лири.

От началото на годината насам инвеститорите разпродаваха агресивно турски лири с оглед на опасения, че турският президент Реджеп Ердоган ще се опита да влияе върху иначе "независимата" парична и лихвена политика, провеждана от централната банка на страната. Самият той се описва като "враг на лихвените проценти" и настоява за запазване на ниските разходи по заемите, за да се увеличи кредитния растеж и новото строителство, особено преди предстоящите след месец избори в страната. В същото време инвеститорите искат да видят агресивни увеличения на лихвените ставки, за да се ограничи турската двуцифрена инфлация.

На 24-ти юни в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори, които ще доведат до промяна на политическия режим в страната към ясно изразена президентска система на управление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна