Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмъщението на Путин: Президентът на Якутия подава оставка

Резултатът на Путин на президентските избори в Якутия е най-слаб в цяла Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Якутия, субект на Руската федерация, е подал оставка. За това съобщава самият той в профила си в социална мрежа.

„Имаме избран президент на Руската федерация за нов шестгодишен срок. Поставени са абсолютно нови стратегически задачи. На републиката е нужен нов ръководител“, написа Егор Борисов.

Телевизия „Дожд“ коментира, че според нейни източници в Кремъл оставката на президента на Якутия е обсъждана веднага след президентските избори, тъй като там резултатът на Путин е най-лошият в цяла Русия – 64,38 % при 76,66 за страната. За основния му съперник – кандидата на комунистите Павел Грудинин – пък са пуснали бюлетина 27,25 на сто от гласувалите при около 12% в национален мащаб.

Според източника на „Дожд“ още тогава в президентската администрация коментирали, че властите в републиката не контролират ситуацията.

Егор Борисов беше начело на правителството на Якутия от 2003 до 2010 година, след това беше назначен за ръководител на републиката, а през 2014 спечели президентските избори с 58% от гласовете.

С територия от над 3 милиона километра и население под 1 милион души Якутия е най-големият по територия субект на Руската федерация, но един от най-слабо населените. Републиката обаче е изключително богата на полезни изокопаеми (95% от добиваните в Русия диаманти, 61% от находищата на уран, огромни нефтени залежи, 26% от руските находища на олово, множество златни и сребърни залежи).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна