Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Пазарните колебания и темата Брекзит засилват необходимостта от спешни реформи в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите сътресения в Италия, които допринасят за настоящото напрежение на капиталовите пазар, както и решението на Великобритания да напусне Европейския съюз подчертават необходимостта от спешни реформи в единния блок, заяви във вторник високопоставен служител на германското министерство на финансите, съобщава агенция Ройтерс.

Заместник-министърът на финансите Йорг Кукис, който отговаря за политиката по отношение на финансовите пазари и за европейските въпроси в рамките на министерството, заяви, че няма какво много повече да добави отвъд изявлението на германския канцлер Ангела Меркел относно Италия.

В понеделник Меркел заяви, че ще работи с всяко едно коалиционно правителство, създадено в Италия, но също така предупреди, че всички дискусии по отношение на икономическата политика трябва да бъдат в рамките на правилата, валидни в еврозоната.

"Бих добавил, че за мен настоящата пазарна нестабилност, заедно с Брекзит, засилват неотложността 27-те страни - членки на ЕС (без Великобритания) да продължават да провеждат необходимите реформи", заяви Йорг Кукис на финансова конференция.

В същото време Кукис сякаш поля със студен душ инициативата за по-скорошно създаване на обща европейска схема за гарантиране на влоговете като част от един по-широк банков съюз.

"Финансовото министерство разглежда такава схема като един дългосрочен проект предвид настоящите високи рискове за банковия сектор", посочи той. Според него предложенията към момента изглеждат нереалистични, добавяйки, че намаляването на риска в банковата система е основен приоритет.

Това негово изявление факт, след като финансовите министри от ЕС се споразумяха през миналата седмица за реформа на капиталовите правила на банките, което се определя като важна стъпка към укрепване на финансовата стабилност на единния блок и стъпка към сключване на споразумение за подкрепа на Европейския банков спасителен фонд на срещата на върха през юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна