Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ отчита стабилен растеж през април на банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната

Банковото кредитиране на фирмите в еврозоната запази през април доброто темпо на растеж от предходния месец, което би трябвало да окаже подкрепа за корпоративните инвестиции в региона, показват последни данни на Европейската централна банка.

През април банковите кредити за нефинансовите компании нараснаха на годишна база с 3,3% след техен аналогично силен растеж през март (най-солидно повишение от 2009 година насам). В същото време растежът на банковите заеми за домакинствата стабилизира за пети пореден месец на ниво от 2,9 на сто, докато годишното темпо на повишаване на кредитите за целия частен сектор се подобри слабо до 3,0% от 2,9% през март.

Провежданата от доста години насам агресивна политика на "евтини пари" на ЕЦБ се отразява позитивно на банковото кредитиране на бизнеса и на крайните потребители, но темпото на растеж на отпусканите заеми е все още почти на половината от това преди световната финансова и икономическа криза.

Въпреки солидното възстановяване на банковото кредитиране от дъното през 2014 година, нивото на кредитиране продължава да бъде далеч под предкризисните нива. През 2007-а и през първата половина на 2008 година банковото кредитиране за бизнеса достигна нива от над 12 на сто.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през април с 3,9% след анемичен растеж от 3,7% през март, а на тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши през трите месеца до края на април с 4,0%. По този начин растежът на паричната маса остава за втори пореден месец под важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, което отговаря на мандата на Централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната.

Трябва да се има предвид, че паричният анализ на ЕЦБ е един от двата т.нар. "стълба" при определяне на бъдещата парична и лихвена политика, като другият съществен икономически анализ е свързан с оценката на Централната банка по отношение на инфлационните рискове. Данните за кредитирането се следят внимателно и с оглед на факта, че икономиката на еврозоната е силно зависима от отпусканите от банките заеми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна