Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Централната банка на Италия счита за "неоправдани" агресивните разпродажби на облигации и акции

Управителят на Централната банка Италия Игнацио Виско заяви във вторник, че разпродажбите на италиански финансови активи през последните дни са неоправдани. Той визира агресивните продажби на италиански облигации, който доведе до драматично нарастване на тяхната доходност и до солидно напрежение на миланската фондова борса с оглед на засилващата се политическа несигурност преди очакваните по-късно през годината предсрочни избори в страната.

"Проблемът с разпродажбите на активи е много сериозен", посочи Виско на годишното събрание на Централната банка в Рим, съобщава Ройтерс. "Това което виждаме днес на финансовите пазари, е неоправдано, освен от емоционална гледна точка", подчерта той.

Изказването на Игнацио Виско идва на фона на агресивните разпродажби на италиански държавни облигации по време на днешната търговия, което сякаш започна да напомня на инвеститорите за дълговата криза в еврозоната през периода 2010-2012 година.

Притесненията, че предсрочни избори в Италия ще доведат до дори още по-силен управленски мандат на евроскептични и популистки настроени политици, причиняват драматичен ръст на доходността на държавните облигации на третата по сила икономика в еврозоната.

Днес доходността на краткосрочните двегодишни италиански книжа нараства с над 150 базисни пункта към 2,73%, достигайки най-високи нива от 2012 година насам, като това представлява техен най-силен еднодневен спад от 1992 година насам!

Доходността на дългосрочните 10-годишни книжа пък се повиши във вторник с над 50 базисни пункта към ниво от 3,38% (най-високо ниво от началото на 2014 година), преди да опита известна стабилизация около 3,06%.

Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации пък се разшири над нивото от 300 базисни пункта, като този спред почти се утрои отново от края на април около 115 базисни пункта.

Притесненията около политическата криза в Италия се отразяват силно негативни и на фондова борса в Милано, като основният индекс FTSE MIB се понижава по време на търговията във вторник с над 3% към най-ниски нива от юли 2017 година насам.

Драматичният ценови спад на италианските държавни облигации (рязкото повишение на тяхната доходност) се отразява най-негативно на банковия сектор в страната, който притежава и голяма част от огромния държавен дълг в размер на около 2,3 трлн. евро. Акциите на UniCredit се понижават с 5,8%, на  Intesa Sanpaolo – с 5,47%, а на Unione di Banche Italiane се сриват със 7,12%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна