Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската безработица през май удари ново рекордно дъно от 5,2 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха по-силно от очакваното, докато нивото на безработицата удари ново рекордно дъно от 5,2%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA). Това означава, че здравият пазар на труда би трябвало да продължава да оказва и занапред подкрепа на потребителското доверие и на разходите на домакинствата, въпреки охлаждането на германския икономически растеж в началото на годината.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през петия месец на настоящата година с 11 хиляди до 2,358 милиона, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 10 хиляди след техен спад с 8 хиляди през април.

В резултат на това нивото на безработицата на сезонно коригирана база се понижи изненадващо от 5,3% през април до ново рекордно дъно от 5,2% - най-ниско ниво на безработица след Обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се понижи през май до 2,315 милиона от 2,384 милиона месец по-рано, което доведе до намаляване и на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 5,1% от 5,3% през април.

"Безработицата се понижи отново, докато заетостта в рамките на системата за социално осигуряване продължава да расте, а търсенето на работна ръка все още е високо", заяви ръководителят на Федералната агенция по заетостта - Детлеф Шееле, цитиран от агенция Ройтерс. "Възходящата тенденция на пазара на труда продължава, макар и с по-бавно темпо, отколкото през зимните месеци", допълни той.

Според агенцията по заетостта търсенето на работна ръка продължава да бъде много силно, като през май бяха регистрирани свободни (незаети) 800 хил. работни места.

Въпреки че здравият трудов пазара допринася за увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи, неотдавнашните икономически индикатори предполагат малко по-сдържани перспективи за водещата европейска икономика. Потвърждение за това бяха данните на германската статистика Destatis от по-рано този месец, според които растежът на БВП през първото тримесечие се забави до 0,3% на тримесечна база (от 0,6% в края на 2017-а година) и до 2,3% на годишна база (от 2,9% през последните три месеца на миналата година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна