Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вашингтон Пост":

Тръмп планира да наложи мита за вноса на метали от ЕС, Канада и Мексико

Новите мита могат да влязт в сила още на 1-ви юни

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп планира да обяви още в четвъртък, че налага високи митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий на най-близките съюзници на САЩ в лицето на Европейския съюз, Канада и Мексико, съобщиха за вестник "Вашингтон пост" три източника, запознати с плана.

Разочарован от неуспеха на тези важни американски търговски партньори да се съгласят с редица искания от страна на САЩ, президентът е избрал да ескалира рязко световната търговска война, вместо да предостави допълнителни тарифни отстъпки, както направи на два пъти след въведените през март мита за вноса на стомана и алуминий, отбелязва изданието.

Очаква се митата за вноса на металите да влязат в сила още този петък (на 1-ви юни).

Този ход вероятно ще има пряко влияние върху световната търговия със стомана и алуминий, особено между САЩ и Канада, която е най-големият вносител на стомана в страната.

Подобно решение също така вероятно ще доведе до ответни мерки от страна на важните търговски партньори на САЩ, които нееднократно обещаха през последните месеци да въведат нови търговски бариери за редица американски продукти, при положение че влязат в сила митата за вноса на стомана и алуминий.

"Вашингтон пост" отбеляза, че течащите по този въпрос процеси в рамките на Белия дом остават доста неясни, като източниците на изданието предупреждават, че Тръмп е обмислил въвеждането на митата в последната минута.

Говори се, че в сряда високопоставени служители на американската администрация са били в активни дискусии с преговарящи лица от страна на Канада, Мексико и Европейския съюз, като все още са възможни многобройни сценарии. Очаква се обаче Доналд Тръмп да вземе своето окончателно решение още днес (на 31-ви май).

Трябва да се има предвид, че налагането на мита върху вноса на метали от ЕС ще засили и без това сериозния сблъсък между двата основни търговски партньора с оглед на заплахите от страна на Вашингтон за налагането на санкции спрямо компаниите, които ще продължават да търгуват с Иран и във връзка с оспорването на новата европейска политика за защита на личните данни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени