Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Останалите финансови министри от Г-7 осъдиха остро търговската политика на САЩ

Предстои трудна среща на лидерите на Г-7, притесняват се от френското президентство

Шест от министри на финансите от Г-7, представляващи някои от най-близките съюзници на САЩ, смъмриха необичайно сурово протекционистката политика на администрацията на президента Доналд Тръмп, сигнализирайки по този начин за дълбок разрив в отношенията, стоящи в основата на търговската система след Втората световна война, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Министрите на шестте неамерикански членове на Групата на индустриализираните държави от Г-7 – домакинът на срещата Канада, заедно с Франция, Германия, Великобритания, Италия и Япония, направиха през уикенда съвместно изявление, с изключение на финансовия министър на САЩ, в което изразиха "единодушното си безпокойство и разочарование" от решението на Съединените щати през миналата седмица да наложи митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Пред репортери след срещата в Британска Колумбия американският финансов министър Стивън Мнучин призна за това разцепление и заяви, че "има ясен консенсус" от страна на останалите членове на Г-7 по въпроса за търговията, като добави, че е обсъдил проведените от него срещи с президента Доналд Тръмп. Въпреки сблъсъка по въпроса за търговията Мнучин каза: "Имаше редица, редица области, по отношение на които не само изразихме съгласие, но бяхме напълно обединени".

"Уолстрийт джърнъл" отбеляза, че е голяма рядкост клубът на богатите държави Г-7, който се формира около общите интерес на индустриално развитите държави, да прави толкова сериозно осъждане на един от своите членове. Това е още по-необичайно с оглед на факта, че критиките са насочени към Съединените щати, които през последните десетилетия направиха много повече от всяка друга страна, за да се установят принципите на свободна търговия, на които към днешна дата се базира и функционирането на глобалната икономика.

В края на настоящата седмица (на 8-и и 9-и юни) предстои и среща на върха на Г-7 в Квебек, Канада.

Работната програма на срещата се усложни от позицията на САЩ по въпросите на търговията, изменението на климата и външната политика, съобщи в понеделник източник от кабинета на френския президент, цитиран от агенция Ройтерс.

"Позицията на САЩ по някои въпроси може да направи доста трудни преговорите във връзка с окончателното заключение на срещата на върха", посочи същият източник, визирайки промените във външната политика, свързани с оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран и прехвърлянето на американското посолство в Израел в Ерусалим.

Източникът също така заяви, че президентът Еманюел Макрон и американският президент Доналд Тръмп могат да проведат преговори в рамките на предстоящата среща на високо равнище.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени