Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната с оглед на политическата криза в Италия и търговското напрежение със САЩ

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват сериозно влошаване през юни за пети пореден месец, достигайки най-ниски нива от октомври 2016 година с оглед на притеснения около избора на новото антисистемно правителство на Италия и търговското напрежение със Съединените щати, показват резултати от последно проучване на базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 920 инвеститори в еврозоната, проведено между 31-ви май и 2-ри юни, се понижи рязко до 9,3 пункта от 19,2 пункта през май, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово доста по-сдържано понижение към 18,5 пункта. Това представлява влошаване на инвеститорските нагласи за пети пореден месец от техен 10-годишен връх от 34,0 пункта, достигнат през ноември 2017 година и най-ниски нива от октомври 2016 година.

Влошаването се дължи както на по-слаби оценки на инвеститорите за текущите икономически условия, така и на занижените им очаквания в бъдеще.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи през юни до 34,5 пункта от 42,8 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от април 2017 годна и след като през февруари тази година беше ударен многогодишен връх от 49,5 пункта (най-високо ниво от февруари 2007 година). В същото време индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се срина до -13,3 пункта от -2,0 пункта през май, отчитайки най-слабо ниво от август 2012 година насам.

"Новото антисистемно правителство в Италия предизвиква голяма загриженост сред инвеститорите относно състоянието на еврозоната", заяви управляващият директор на института Sentix Манфред Хюбнер. Въпреки че беше избегнато провеждането на предсрочни избори, инвеститорите остават притеснени, тъй като коалицията между движението "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" обещава да увеличи държавните разходи, да намали данъците и да оспори фискалните правила, валидни за целия Европейски съюз. Всички това може да доведе до увеличаване на и без това огромния държавен дълг на Италия.

Негативно отражение върху инвеститорски нагласи в региона на единната валута оказва и растящото търговско напрежение със САЩ, след като през миналата седмица Белият дом взе решение да активира от 1-ви юни новите мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Всичко това стои в основата на драматичното понижение на инвеститорски нагласи и зад спада на Sentix индекс на бъдещите очаквания с повече от 11 пункта към най-ниско ниво от август 2012 година – месецът след ключовата навремето реч на президента на ЕЦБ Марио Драги, когато той се ангажира, че Централната банка "ще направи всичко необходимо", за да овладее дълговата криза в региона.

Базираната във Франкфурт компания отбелязва, че сега инвеститорските погледи отново са насочени към "Драги и компания" и как ЕЦБ ще отговори на новата политическа ситуация на Апенините. С оглед на солидното влошаване на нагласите, инвеститорите изглежда не очакват, че Централната банка ще осъществи нова вербална подкрепа от типа "ще направим всичко необходимо", подобна на тази от лятото на 2012 година.

Солидно влошаване на инвеститорските нагласи за пети пореден месец има и в рамките на Германия, тъй като водещата европейска икономика изглежда най-уязвима от нарастващото търговско напрежение със САЩ. Индексът на инвеститорското доверие в Германия се понижи през юни до 18,5 пункта от 23,5 пункта през май, достигайки най-ниско ниво от август 2016 година насам. Индексът, измерващ бъдещите нагласи, се влоши от -7,8 пункта до -13,8 пункта (най-ниско ниво от август 2012 година), докато индексът на текущата ситуация се понижава през юни от 56,3 пункта (най-ниско ниско ниво от февруари 2017-а година) от 59,8 пункта през предходния месец.

Аналогичният общ Sentix индекс на икономическите нагласи само в рамките на Източна Европа също отчита понижение до 6,0 пункта от 12,2 пункта през май, достигайки най-ниско ниво от февруари 2017 година насам. Спад от 21,5 пункта до 17,3 пункта (най-ниско ниво от октомври 2017-а) отчита индексът, измерващ настоящата икономическа ситуация, докато индексът на инвеститорските очаквания в бъдеще се срина от 3,3 пункта до -4,8 пункта, достигайки най-ниско ниво от февруари 2016 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна