Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през май до 18-месечно дъно

През май бизнес активността в частния сектор на еврозоната се понижи до най-ниско ниво от година и половина насам, отстъпвайки за четвърти пореден месец от 12-годишния връх, достигнат през януари, показват окончателни неревизирани резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри. Това е пореден индикатор, подсказващ, че икономиката на региона продължава да губи и през второто тримесечие част от изненадващо добрия си възходящ импулс от 2017-а година.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се влоши през май до 54,1 пункта от 55,1 пункта през април, потвърждавайки предварителната оценка на агенция Markit. Това е най-ниското ниво на индекса от 18 месеца насам и негово понижение за четвърти пореден месец от януарския 12-годишен връх от 58,8 пункта. Въпреки това отстъпление индексът все още остава стабилно в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 59-и пореден месец (от средата на 2013 година насам).

"С влошаване на икономическите показатели в същото време, когато има засилване на политическата несигурност, перспективите пред еврозоната се помрачиха драматично в сравнение със "слънчевата" прогноза, наблюдавана в началото на годината", заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Индексът, оценяващ производствените очаквания на мениджърите, се понижи през май до 63,7 пункта от 65,7 пункта месец по-рано, отчитайки най-слабо ниво от края на 2016-а година.

Уилямс допълни, че резултатите от бизнес проучване през май предполагат, че икономиката на еврозоната би трябвало да нарасне с между 0,4% и 0,5% през второто тримесечие при осреднени очаквания на финансовите пазари за експанзия от около 0,5 - 0,6 на сто и след като през първото тримесечие БВП на региона се повиши с 0,4 на сто.

Индексът PMI, отчитащ активността само в сферата на услугите, се понижи през май до 53,8 пункта от 54,7 пункта през април и под предварителен индекс на Markit от 53,9 пункта, достигайки най-ниско ниво от началото на 2017-а година насам. Индексът на новия бизнес (на новите поръчки) в сферата на услугите пък спадна от 54,6 до 17-месечно дъно от 53,5 пункта, което е сигнал за наличието на малка вероятност за по-сериозен подем в сектора в края на второто тримесечие (през юни).

Окончателното проучване на Markit потвърждава за наличието на солидно влошаване на бизнес експанзията в двете водещи икономики на еврозоната (Германия и Франция) въпреки малко по-добро представяне в Испания и Италия.

Общият PMI индекс на Германия се понижи през май до 20-месечно дъно от 53,4 пункта спрямо 54,6 пункта и малко над предварителен индекс на ниво от 53,1 пункта. В същото време немският PMI индекс в сферата на услугите също удари 20-месечно дъно от 52,1 пункта (най-ниско ниво от септември 2016-а година насам) спрямо 53,0 пункта през април, потвърждавайки предварителната оценка на агенция Markit.

Френският общ PMI индекс на бизнес активността пък се забави през май до 54,2 пункта от 56,9 пункта през април (и предварителен индекс от 54,5 пункта), докато индексът само в сферата на услугите се понижи от 57,4 до 54,3 пункта (потвърждавайки експресната оценка на Markit).

През май PMI индексът, измерващ общата бизнес активност в Испания, обаче се повиши до 55,9 пункта от 55,4 пункта месец по-рано, а този на Италия стабилизира на ниво от 52,9 пункта, докато индексите в сферата на услугите на четвъртата и на третата икономики в еврозоната се повишиха съответно от 55,6 до 56,4 и от 52,6 до 53,1 пункта.

Днешното слабо бизнес проучване на агенция Markit е пореден сигнал за забавяне на добрия възходящ икономически импулс в еврозоната и през второто тримесечие на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени