Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримесечен връх на бизнес активността в британския сектор на услугите през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май бизнес активността в сферата на услугите във Великобритания се подобри изненадващо рязко, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit. Това сякаш потвърждава сигналите в последно време, че британската икономика започва да набира скорост след много слабото начало на годината, което би дало известно основание на Английската централна банка отново да се върне към плановете си за постепенно увеличаване на водещата лихвена ставка.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, нарасна през май до тримесечен връх от 54,0 пункта спрямо 52,8 пункта през април и очаквания за доста по-скромно повишение до 53,0 пункта. Подобно по-добро проучване на агенция Markit беше представено в края на миналата седмица, според което индексът на промишлената активност нарасна през май до 54,4 пункта от 53,9 пункта месец по-рано.

Главният икономист на агенция IHS Markit - Крис Уилямсън отбеляза, че последните PMI проучвания предполагат растеж на БВП на Великобритания с между 0,3% и 0,4% през второто тримесечие след анемичния растеж от едва 0,1% в началото на годината.

Според него, подобряването на икономическия растеж би увеличило шансовете за повишаване на основната британската лихва от страна на Английската централна банка в предстоящите месеци - най-вероятно на заседанието през август.

Има обаче и някои сигнали, които продължават да отчитат слабост. Новите бизнес поръчки например нараснаха с един от най-слабите темпове откакто британците гласуваха преди две години за излизането на Великобритания от ЕС. В същото време бизнес доверието се сви за трети път през последните четири месеца, а темпото на разкриване на нови работни места в сферата на услугите е второто най-слабо от март 2017-а година в резултат на липсата на квалифицирани кандидати за работа.

"С оглед на факта, че тези индикатори предполагат, че икономиката на Острова може отново да прояви слабост, повишението на лихвите от АЦБ не изглежда по-никакъв начин гарантирано", отбеляза Крис Уилямсън.

Агенция Markit допълни, че фирмите от сектора на услугите са изправени пред рязко увеличаване на техните разходи в резултат на по-високите цени на горивата и по-високи заплати, но в същото време те са увеличили крайните цени с най-слабо темпо от юни 2017-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна