Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин призова Доналд Тръмп да освободи Канада от митата за вноса на стомана и алуминий

Президентът е споделил, че "все още не е взел решение" какво да прави с Канада

Стивън Мнучин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на среща във вторник министърът на финансите Стивън Мнучин е призовал президента на САЩ Доналд Тръмп да освободи Канада от влезлите в сила от 1-ви юни високи мита за вноса на стомана и алуминий, показва информация на телевизия ABC News.

Според ABC News, Мнучин се е аргументирал, като е посочил, че САЩ вече имат излишък от стомана с Канада за 2 млрд. долара и търговски излишък в сферата на услугите в размер на 26 млрд. долара. С оглед на това северният съсед на Съединените щати заслужава освобождаване от митническите тарифи за вноса на стомана и алуминий, които администрацията на Белия дом наложи през миналата седмица на Канада, Мексико и на Европейския съюз.

На срещата във вторник са присъствали и председателят на Националния икономически съвет - Лари Къдлоу, министърът на търговията Уилбър Рос, търговският съветник Питър Наваро, търговски представител Робърт Лайтизер и началникът на кабинета на президента - Джон Кели, съобщи ABC News и добави, че някои от участниците са се противопоставили на препоръката, направена от Стивън Мнучин.

"Доналд Тръмп все още не е решил какво да прави с Канада", заяви пред ANBC News неназован служител на Белия дом, когато беше попитан дали президентът на САЩ ще освободи Канада от въведените високи мита.

През миналия уикенд Стивън Мнучин разговаря с представители на Канада в кулоарите на срещата на финансовите министри от Г-7, като в неделя останалите шестима финансови министри направиха съвместно изявление, изразяващо "единодушно безпокойство и разочарование" от тарифите, въведени от САЩ.

Трябва да се има предвид, че Доналд Тръмп ще пътува в Канада този петък за срещата на държавните лидери на индустриално развитите страни от Г-7, на която среща въпросът с митническите тарифи ще бъде със сигурност една от горещите теми.

В неделя канадският премиер Джъстин Трюдо осъди тарифите, като ги нарече напълно искрено "обидни и неприемливи". Миналата седмица Канада заяви, че ще наложи от 1-ви юли контрамита върху редица стоки, внасяни от САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени