Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА „събуди“ сондата New Horizons

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалистите на НАСА успешно са извели сондата New Horizons от спящ режим половин година, след като апаратът завърши процеса на предаване на данните, събрани по време на полета над Плутон, съобщават от американската космическа агенция.

„Отдавна се готвим за сближаване с 2014 MU69 и разработваме компютърен модел за прелитане над този обект. Радваме се, че New Horizons се събуди напълно и имаме възможност да я подготвим за новия етап от живота ѝ, който започва през август“, каза ръководителят на мисията Алън Стърн.

New Horizons е изминала около ¾ от пътя до следващата си цел, планетата-джудже 2014 MU69. Сондата ще влезе в орбита в началото на 2019 година, а в момента е на разстояние от 262 милиона километри.

Апаратът изминава дневно около 1,1 милиона километра, като периодично се „събужда“ и снима относително близките обекти от Пояса на Кайпер.

2014 MU69 представлява двойна планета, съставена от два относително големи астериода с диаметър от 15-20 км, което ги прави подобни на спътниците на Марс Деймос и Фобос.

Първите снимки от планетата ще бъдат получени в края на август. Предвидено е сондата да изследва 2014 MU69 до края на 2020 година, след което да бъде насочена към други обекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна