Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановка на Дамиано Микиелето от Пезаро гостува на сцената в Лиеж

БНР Новини
6
Снимка: Opera Royal de Wallonie - Liege

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от спектакъл на „Жената от езерото“ на Джоакино Росини в Кралската опера на Валония в Лиеж. Постановката на прочутия италиански режисьор Дамиано Микиелето е показана за първи път на Росиниевия фестивал в Пезаро през 2016 година и е посветена на покойния италиански диригент и музиковед Албердо Дзеда, изследвал и изпълнявал почти през целия си живот творчеството на Росини. Според нашия кореспондент музикалната реализация на спектаклите в Лиеж, дирижирани от Микеле Мариоти, е била впечатляваща – „запомнящ се празник на белкантото и висшето вокално майсторство“. Относно сценичната версия, Милен Венков споделя:

„Микиелето разказва историята на операта през призмата на спомените на двамата главни герои в едно мислено пътуване назад във времето. По време на краткото въведение се намираме в дома на Елена и Малкълм години по-късно, двамата съпрузи са на преклонна възраст. На този ден се празнува годишнина от смъртта на краля, черно-белият му портрет е поставен на видно място във всекидневната. Докато тече встъпителният хор, стените на дома се вдигат и действието протича в изоставен дом, сякаш обитаван от духове: с изпочупени прозорци, избуяла трева, скрит някъде в гъстите недостъпни гори на Шотландия, където бунтовниците подготвят своето въстание. Спомените на съпрузите изплуват един след друг: денят, в който Елена среща краля на Шотландия на брега на езерото Катрин; бунтът на баща й; ревността на Родриго; пръстенът, който кралят подарява на Елена в знак на своите чувства. Двамата старци, изпълнени от актьорите Джузи Мерли и Алесандро Балдиноти, непрекъснато съпровождат събитията в операта, съпреживяват емоциите на персонажите“. 

Сред солистите в Лиеж най-силно впечатление са направили Мариана Пицолато в ролята на Малкълм, Максим Миронов като крал Джеймс V и младата грузинка Саломе Джикия в централната партия на Елена. Подробности за постановката можете да научите от звуковия файл.





Снимки в галерията: Opera Royal de Wallonie - Liege
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени