Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази лихвите непроменени, иска да приключи програмата за "количествени улеснения"

Банката се ангажира да не променя лихвените си ставки поне до края на лятото на 2019 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, но в същото време очерта планове за приключване на мащабната програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", до края на настоящата година.

На днешното си заседание в Рига, Латвия, ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Банката също така се ангажира да запази лихвените ставки на текущите рекордно ниски нива поне до лятото на 2019 година.

"Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си равнища поне до края на лятото на 2019 година и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира, че развитието на инфлацията остава в съответствие с настоящите очаквания за нейна устойчива възходяща корекция", се посочва в официалното изявление на ЕЦБ.

Централната банка на еврозоната обаче сигнализира, че желае да приключи програмата си за "количествени улеснения" до края на тази година. Тя потвърди, че ще продължава да изкупува еврооблигации за 30 млрд. евро месечно до септември, както беше планирано предварително. От октомври обаче ЕЦБ планира да намали покупките си наполовина (до 15 млрд. евро на месец) до края на декември, след което може да сложи окончателен край на програмата за "количествени улеснения" за общо 2,5 трлн. евро, но при условие, че постъпващите икономически данни потвърдят средносрочните прогнози на банката за инфлацията в еврозоната (за инфлация от малко под 2% в средносрочен план).

Сега вниманието на финансовите пазари се насочва към редовната пресконференция на шефа на банката Марио Драги (от 15:30 ч. наше време), като инвеститорите се надяват той да предостави по-прецизна информация относно предстоящата промяна на дългогодишната парична политика на ЕЦБ и да представи най-нови средносрочни икономически прогнози.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна