Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: ЕЦБ ще предприеме търпелив и постепенен подход към повишаване на лихвите

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще предприеме "търпелив" и "постепенен" подход към повишаване на лихвените проценти, тъй като инфлацията в еврозоната се възстановява, заяви във вторник президентът на ЕЦБ Марио Драги, добавяйки, че е доволен от настоящите очаквания на паричните пазари.

"Ще останем търпеливи при определяне на времето за първо покачване на лихвените ставки и ще предприеме постепенен подход за коригиране на нашата парична политика след това", посочи Драги на днешна конференция на ЕЦБ в португалския град Синтра, съобщава агенция Ройтерс.

"Пътят на краткосрочните лихвени проценти, който се съдържа във времевата структура на днешните лихвени проценти на паричните пазари, отразява в общи линии тези принципи на централната банка", добави той.

Агенция Ройтерс отбелязва, че европейските парични пазари понастоящем оценяват едно първо увеличение на отрицателната депозитна лихва на ЕЦБ (която е на ниво от -0,4%) през септември 2019-а година.

Шефът на ЕЦБ обаче сигнализира, че централната банка може да удължи действието на многогодишната си огромна по размер програма за покупки на еврооблигации и да отложи във времето каквото и да е повишение на лихвените ставки, за да парира възможни негативни шокове за икономката на еврозоната, визирайки търговските конфликти и нарастващите цени на петрола.

"Очакваното от нас приключване на покупките на активи през декември тази година зависи от постъпващите икономически данни, потвърждаващи средносрочните перспективи за инфлацията", отбеляза Марио Драги, като според него програмата на ЕЦБ за закупуване на облигации "винаги може да се използва в случай, че се случат непредвидени обстоятелства, които понастоящем не предвиждаме".

Той потвърди решението на ЕЦБ от последното заседание през миналата седмица, според което ключовите лихвени ставки няма да бъдат повишени поне до края на лятото на 2019-а година и дори след това. "Решенията ни също така отразяваt желанието на Управителния съвет да запази способността си да реагира на потенциални бъдещи шокове", посочи централният банкер.

Марио Драги отново подчерта, че икономката на еврозоната остава на пътя на растежа, но предупреди, че в последно време несигурността по отношение на икономически перспективи се е повишила. "Въпреки това растежните очаквания в средносрочен план остават в основата си непроменени", отбеляза той.

В същото време шефът на ЕЦБ отбеляза, че се увеличават доказателствата, че икономическият растеж е започнал най-сетне да генерира позитивна ценова динамика (по-траен възходящ инфлационен натиск).

Според него рисковете за по-слабо от очакваното представяне на глобалната икономика включват нарасналите протекционистки заплахи, като също така включват и нарастващите петролни цени, както и постоянно повишената пазарна волатилност (резките колебания на капиталовите пазари). Рисковете за икономическия растеж във възходяща посока пък включват фискалната експанзия в САЩ, отбеляза Драги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна