Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на производствената инфлация в Германия през май до 7-месечен връх

Растежът на производствените цени в Германия се ускори през май до 7-месечен връх, което е нов знак за засилване на инфлационния натиск във водещата икономика на еврозоната, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през май с 0,5% спрямо април, когато също нарасна с 0,5%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромно повишение с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на производствените цени на Германия се ускори рязко до 2,7% от 2,0% месец по-рано и при осреднена прогноза за повишение с 2,5%, отбелязвайки най-силен растеж от октомври 2017-а година насам.

Енергийните цени се повишиха през май с 5,5% благодарение най-вече на поскъпване на петролните цени с цели 12,5% и на цените на електрическата енергия с 8,0%, докато цените на природната газ нараснаха с едва 1,8 на сто.

В същото време производствените цени на стоки за междинно потребление, които формират над 30% от общия PPI индекс, се повишиха с 2,6%, тези на стоките с дълготрайна употреба - с 1,6%, а на и недълготрайните потребителски стоки – с 0,8 на сто.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) се повиши на месечна база през май с 0,2% и нарасна на годишна база с 1,7 на сто, посочва Destatis.

Ускоряването на растежа на производствените цени през май е предпоставка за по-нататъшно засилване на инфлационния натиск в Германия. Това беше потвърдено от Destatis по-рано този месец, когато немската статистика отчете нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) през петия месец на годината с цели 2,2% на годишна база - най-висока потребителска инфлация във водещата европейска икономика от февруари 2017-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени