Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки евродепутат: Европа върви към банков съюз, но бавно

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерката на Германия Ангела Меркел постигнаха съгласие за банков съюз в ЕС, който трябва да е факт до 2024 година и беше решено да бъде създаден фонд в негова подкрепа. Това каза по време на Пловдивския икономически форум гръцкият евродепутат Георгиус Кирцос.

Той посочи, че има развити икономики като Австрия и Холандия, които не са ентусиазирани и поради това Меркел и Макрон са се ограничили само до общите части на плана.

Банковият съюз трябва да помогне на банките от ЕС да станат конкурентноспособни, в противен случай от ситуацията ще се възползват американски и британски банки, каза евродепутатът и добави, че банковият съюз върви твърде бавно.

Той предупреди, че времето за приемането на новото законодателство по посока на банков съюз изтича, защото политическата обстановка след евроизборите догодина ще се усложни и може вече да не е възможно.

Изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк“ Левон Хампарцумян посочи, че банковият съюз е следващата стъпка в интеграцията, но той няма да просъществува дълго, ако няма фискален съюз.

Хампарцумян обаче подчерта, че процесът ще е дълъг и едва ли може да приключи в рамките на мандата на този Европейски парламент.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна