Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несигурността от Брекзит намали наполовина новите инвестиции в британската автомобилна индустрия

Несигурността по отношение на Брекзит е намалила наполовина инвестициите в британската автомобилна индустрия, тъй като настоящите планове на правителството на премиера Тереза Май за търговията с ЕС след излизането на Великобритания от съюза са нереалистични, съобщи във вторник най-голямото британско лоби за производство на автомобили, цитирано от агенция Ройтерс.

Официалните информации за наличието на свежи инвестиции в нови заводи, машини, инструменти и оборудване, както и за разработването на нови модели автомобили, отчитат тяхно понижение до 347,3 млн. паунда за периода между януари и 21-ви юни 2018-а година спрямо 647,4 млн. паунда през първата половина на 2017-а година, посочи Сдружението на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

"Сред гилдията нараства разочарованието от бавното темпо на водените с ЕС преговори", отбеляза Майк Хоус, който е главен изпълнителен директор на Сдружението на производителите и търговците на автомобили.

"Правителството трябва да преосмисли позицията си за митническия съюз", допълни той, визирайки факта, че властите в Лондон настояват за излизане след Брекзит от европейския митнически съюз, който обединява членовете на ЕС в безмитна зона, разполагаща с единни мита за вноса на стоки, произведени извън съюза.

Междувременно кметът на Лондон Садик Хан беше цитиран да казва, че всичките приоритети на премиера Тереза Мей по отношение на процеса на напускане на ЕС са погрешни. Според него британското правителство се фокусира само върху бъдещата търговия със стоки за сметка на търговията с услуги.

"Това би могло да навреди сериозно на икономиката, ако Великобритания желае Брекзит, който обаче пренебрегва нуждите на финансовите и на професионалните фирми. Ако подходът не се промени, това ще доведе до по-малко работни места и до по-малко инвестиции", посочи Садик Хан.

Очаква се по-късно днес кметът на Лондон да направи обръщение пред британския парламент, като се смята, че той ще запази позицията си, че властите могат да навредят сериозно на икономиката, ако преследва настоящата политика за процеса на Брекзит. По-горните цитати са част от предстоящото негово изявление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна