Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ от "Гарата на Времето"

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

Калинка Александрова Янчева
Снимка: адв. Николай Баташки

"Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара. 

Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година. С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на предаването "Нощен Хоризонт".

Разказ за един газен фенер. За една стара икона. Истории за любов. За живота през три епохи - Царство България, социализъм, демокрация. За Радиото през военните години. И за мечтата на баба Калинче - да има пишеща машина, с която да събере спомените си на хартия.

"Радио София" го слушах редовно, народни песни, беше забавление, врътвах все на песните, слушах и новините, нивото на река Дунав в сантиметри, това за нас беше интересно, спомня си с усмивка баба Калинче. Тя помни и БТА от онова време.

"Както самата тя казва - "Вече съм в стотака", навършила 99 година през април 2024 година и това, което ме изненада, и което исках да разбера и опозная на "Гарата на времето" край Септември и в това китно село, е как баба Калинче се е съхранила във времето, как приема живота и как можем да вземем пример от нея, сподели за БНР адв. Николай Баташки.

Каква е формулата за дълголетие - може би е в това да правиш добро и на душманина си, разсъждава още адв. Николай Баташки.

А може би е във вярата, която трябва да носим към родината, към Бога, може би е в това да бъдем добри, да надмогваме лошото, да се усмихваме, пазейки миналото и виждайки бъдещето, разказа още Баташки.

"Аз нямам незначими моменти - всички моменти са ми важни, защото винаги съм искала да съм полезна и хората ме заобичваха

По социализма - в началото беше много трудно, имаше много сиромаси, имаше много безимотни, но аз не съм била в лишение никога, не съм преживяла мизерия, доволна съм от живота.

Формулата е да не мислиш лошо, казва баба Калинче.


За всичко това чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени