Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на пазарите на еврооблигации след подновени опасения за криза в германската управляваща коалиция

Доходността на германските държавни облигации се понижава към едномесечни дъна, тъй като оставащите в сила противоречия в управляващата коалиция на Германия относно миграционната политика засилват притесненията, че най-голямата европейска икономика може да се окаже изправена пред предсрочни избори, съобщава Ройтерс.

Повод за тези опасения даде провелата се във вторник четиричасова среща между канцлера Ангела Меркел и нейните баварски съюзници от Християн-социалния съюз (ХСС), на която обаче не беше намерено решение на въпроса с мигрантската криза. Това става факт точно преди стартиращата в четвъртък (на 28-и юни) среща на лидерите на ЕС, които също изглеждат разделени по този важен въпрос.

Междувременно беше цитиран висш представител на ХСС, който отбеляза, че трябва да се изчака края на Европейската среща на върха преди да се мисли за "следващ курс на действие".

Лидер на третия коалиционен партньори - Социал-демократичната партия (SDP) пък отбеляза, че има много напрегната ситуация в рамките на управляващата коалиция. Според него е незадоволително, че през настоящата седмица има застой в рамките на коалицията по отношение на миграционната политика. Той изрази несигурност дали ще бъдат насрочени нови избори и подчерта, че трябва да се изчака, за да се види дали ще бъде намерено компромисно решение.


Кризата в германската управляваща коалиция води до напрежение на европейските дългови пазари и до бягство на инвеститорите към германски държавни облигации (с оглед на техния статут на "инвестиция-убежище"), което води до намаляване на тяхната доходност. По време на търговията в сряда доходността на 10-годишните немски книжа се понижава с 2,5 базисни пункта към едномесечно дъно от 0,305%.


Доходността на дългосрочните американски и британски книжа също се понижава към едномесечни дъна с оглед на продължаващото напрежение на пазарите на акции, дължащо се на страховете от скорошна мащабна търговска война между САЩ и Китай. Доходността на 10-годищните облигации на САЩ се понижава към най-ниско ниво за настоящия месец от 2,845%, докато доходността на аналогичните книжа на Великобритания - към 1,255%.


Понижения с 1 до 4 базисни пункта има и при доходността на останалите облигации от еврозоната, докато лихвеният спред между 10-годишните книжа на Италия и Германия се разширява до триседмичен връх от 253 базисни пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна