Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската безработица стабилизира през юни в рекордно дъно от 5,2 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юни молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха по-силно от очакваното, докато нивото на безработицата стабилизира за втори пореден месец в рекордно дъно от 5,2%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA). Това означава, че здравият пазар на труда би трябвало да продължава да оказва и занапред подкрепа на потребителското доверие и на разходите на домакинствата, въпреки охлаждането на германския икономически растеж и потенциално негативното влияние на растящото търговско напрежение в глобален план.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през шестия месец на настоящата година с 15 хиляди, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение със 7,5 хиляди и след техен спад с 12 хиляди през месец май.

В резултат на това нивото на безработицата на сезонно коригирана база стабилизира в новото рекордно дъно от 5,2%, достигнато през май - най-ниско ниво на безработица след Обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се понижи през юни до 2,276 милиона от 2,315 милиона месец по-рано, което доведе до намаляване и на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 5,0% от 5,1% през предходния месец.

Според агенцията по заетостта търсенето на работна ръка продължава да бъде много силно, като през юни бяха регистрирани свободни (незаети) 805 хил. работни места - със 74 хиляди повече, отколкото през юни 2017-а година.

Въпреки че здравият трудов пазара допринася за увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи, неотдавнашните икономически индикатори предполагат малко по-сдържани перспективи за водещата европейска икономика. Потвърждение за това бяха данните на германската статистика Destatis от по-рано днес, според които продажбите на дребно се понижиха през май с цели 2,1% на месечна база и с 1,6% спрямо година по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна