Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийците на Виктор Хара получиха по 15 години затвор

Гробът на Виктор Хара в чилийската столица Сантяго
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Сантяго издаде осъдителни присъди за осем бивши чилийски военнослужещи заради убийството на известния поет и певец Виктор Хара по време на преврата от 1973 година, съобщава T13.

Виктор Хара, член на Чилийската комунистическа партия и приближен на президента-социалист Салвадор Алиенде е арестуван през септември 1973 и затворен на стадиона в Сантяго заедно с хиляди привърженици на социалистическия режим. Няколко дни по-късно тялото му е открито около гробища в чилийската столица с 44 огнестрелни рани и строшени ръце.

През 2012 година, няколко години след смъртта на ръководителя на преврата генерал Аугусто Пиночет, чилийски съд издава заповед за ареста на 9 бивши военни, отговорни за смъртта на Виктор Хара и на комуниста Литре Кироги, началник на затворите по времето на Алиенде.

На 3 юли съд в Сантяго осъди осмината бивши военни на по 15 години затвор плюс още три за незаконното похищение на двамата комунистически активисти. Деветият обвиняем – бившият лейтенант Педро Барентос, не се е явил пред съда, тъй като е емигрирал в САЩ и вече има американско гражданство.

Още един офицер – Роландо Мело Силва, е осъден на пет години затвор заради укриването на убийците на Виктор Хара и Кироги.

Съдът е присъдил също и обезщетение за близките на двамата убити в размер на 1,37 милиарда чилийски песо (около 2 милиона долара).

Стадионът в Сантяго сега носи името на Виктор Хара, припомня T13.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени