Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският премиер Ли Къцян посочи, че търговската война никога не е решение

Ли Къцян и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Китайският премиер Ли Къцян, който е на посещение у нас, осъди действията на САЩ за налагане на мита върху вноса от Китай. Той увери, че Пекин предприема реципрочни действия.

Ли Къцян, заяви че Китай никога няма да даде старт на търговска война и че властите в Пекин смятат, че няма да има победил от една търговска война.

„Няма печеливши от търговска война, тъй като тя вреди на свободната търговия и на многостранния търговски процес“, заяви китайският премиер по време на провеждащата се в София седма среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, известна като форум „16+1“.

Той отбеляза, че неговата страна ще се ангажира с по-нататъшното отваряне на своите пазари към чуждестранните държави и инвеститори.

„Ако някоя страна пожелае да увеличи митническите тарифи, Пекин ще предприеме в отговор съответни мерки, като целта е да се защитят интересите на Китай и да се защити многостранния търговски режим“, допълни Ли Къцян.

Неговите коментари идват, след като по-рано днес влязоха в сила наложените от САЩ мита за вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара, което се тълкува като начало на пълномащабна търговска война между двете най-големи икономики в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна