Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на инвеститорските нагласи в еврозоната през юли, но при много несигурни икономически перспективи

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват през юли известно възстановяване от много ниските нива месец по-рано, но има риск за тяхно ново влошаване в бъдеще с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, показват резултати от последно проучване на базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 917 инвеститори в еврозоната, проведено между 5-и и 7-и юли, се повиши до 12,1 пункта от 9,3 пункта през юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижени към ниво от 9,0 пункта. Това представлява първо негово подобрение от шест месеца насам и след като през юни инвеститорските нагласи удариха най-ниско ниво от октомври 2016 година.

Подобряването се дължи както на малко по-добри инвеститорски оценки за текущите икономически условия, така и на техните очаквания в бъдеще. Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се повиши през юли до 36,8 пункта от 34,5 пункта през юни (най-ниско ниво от април 2017 година). В същото време индексът на бъдещите инвеститорски нагласи отскочи леко до -10,0 пункта от -13,3 пункта през юни (най-слабо ниво от август 2012 година).

От базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания обаче посочват, че това развитие е малко вероятно да предшества началото на нов по-сериозен подем. Според Sentix отскокът на индекса на инвеститорското доверие по-скоро представлява "техническа" корекция на негативния тренд от последните месеци и по-специално на резкия спад през юни, който беше в резултат главно на притесненията около формирането на новото правителство на Италия.

"Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп се прицели в европейската автомобилна индустрия, ескалацията на търговското напрежение може да доведе до още по-силно влошаване на икономическото доверие", отбеляза компанията Sentix.

Трябва да се има предвид, че Тръмп заплаши през миналия месец да въведе мито от 20% за вноса на всички автомобили, произвеждани в Европа, което би могло да засегне най-силно германската автомобилна индустрия.

С оглед на това индексът на инвеститорското доверие в Германия се понижи през юли за шести пореден месец до 16,2 пункта от 18,5 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от февруари 2016 година насам. Индексът, измерващ бъдещите нагласи, пък се влоши от -13,8 пункта до -14,0 пункта (най-ниско ниво от август 2012 година), докато индексът на текущата ситуация се понижава от 56,3 пункта до 51,3 пункта, достигайки най-ниско ниско ниво от декември 2016-а година.

Аналогичният общ Sentix индекс на икономическите нагласи само в рамките на Източна Европа също отчита понижение от 6,0 пункта през юни до 4,9 пункта през юли (най-ниско ниво от декември 2016-а година). Известно повишение  от 17,3 пункта до 18,8 пункта отчита индексът, измерващ настоящата икономическа ситуация в Източна Европа, но индексът на инвеститорските очаквания в бъдеще се срина от -4,8 пункта до -8,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от февруари 2016 година насам.

Проучването на Sentix отчита, че глобалното развитие също показва все повече и повече признаци на забавяне на икономическия растеж. Така например индексът на инвеститорското доверие за Япония се влоши през юли за шести пореден месец от 14,3 пункта до 10,9 пункта (най-ниско ниво от декември 2016-а година), докато индексът на икономическите очаквания за цяла Азия (изключвайки Япония) се срина с повече от 10 пункта до -6,5 пункта (най-ниско ниво от януари 2016-а година). Индексът на икономическите очаквания в САЩ пък се понижи до най-ниско ниво от август 2012-а година насам от -11,8 пункта.

Всички тези данни показват ясно, че една по-нататъшна ескалация на търговия конфликт между САЩ и важни американски партньори като ЕС, Китай и Япония без съмнение ще има сериозно негативно влияние върху водещите световни икономики.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна