Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на турската лира до рекордни дъна след коментари на Ердоган за лихвените нива

В началото на днешната азиатска търговия турската лира се срина драматично до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото, след като местна медия предаде, че президентът Реджеп Ердоган вярва, че лихвените ставки в страната ще паднат.

"Разполагаме с много финансови инструменти. Вярвам, че ще видим спад на лихвените проценти в предстоящия период", посочи той пред в-к "Хюриет" и допълни: "Сигурен съм, че не само нашите държавни банки, но нашите частни банки ще поемат отговорност, ако е необходимо", допълни той.

Реджеп Ердоган също така отбеляза, че новият финансов министър Берат Албайрак ще направи това, което е необходимо. Трябва да се има предвид, че инвеститорите не приветстваха решението на новия стар турски президент да назначи за финансов министър своя зет Албайрак, тъй като това засили притесненията, че Ердоган ще оказва по-голямо влияние върху паричната и лихвена политика, провеждана от иначе "независимата" централна банка на страната.

Коментарите на Ердоган за предстоящо понижение на лихвените ставки идват в момент, когато се очаква по-нататъшно затягане на лихвите от страна на Турската централна банка с оглед на прогнози, че инфлация може да надхвърли 15%. В опит да спре обезценката на местната валута и да ограничи двуцифрената инфлация, централната банка се наложи да повиши основните си лихви с цели 500 базисни пункта (с 5%) от април насам, като редица икономисти и анализатори очакват тя да продължи да вдига лихвените ставки на следващото си заседание на 24-ти юли.

                                                                    Графики долар/турска лира           и          евро/турска лира

Снимка

С оглед на това, изказването на президента провокира в началото на днешната търговия драматичен спад на турската лира спрямо долара и еврото. Щатската валута се изстреля до нов рекорден връх около 4,9750 турски лира, като в същото време единната европейска валута поскъпна до исторически връх около 5,8200 лири. Последва париране на част от новите солидни загуби на турската лира, като през обедната европейска търговия тя опитва известна стабилизация около 4,8000 спрямо долара и около 5,6100 спрямо еврото.

Междувременно рейтинговата агенция "Мудис" също изрази загриженост относно перспективите пред независимостта на Турската централна банка, визирайки направените по-рано тази седмица промени, които превръщат президента Ердоган в единствено отговарящ за назначаването на членовете на Комитета за паричната политика на банката. Той също така съкрати с една година мандата на управителя на централната банка и този мандат е вече 4-годишен.

"Към настоящия момент предизвикателствата пред ефективността на централната банка са пределно ясно кредитно отрицателни", отбеляза агенция "Мудис" и добави: "Промените в управлението на централната банка предполагат, че нейната решимост да затегне монетарната политика, за да охлади прегряващата турска икономика, може да отслабне, а не да се засили през следващите месеци".

Освен напрежението, на което е подложена турска лира, фондовата борса в Истанбул също продължава да се намира под натиск от продажби. Индексът ISE National 100 Index се понижава в четвъртък с 0,8%, след като вчера се срина с цели 5% и вече се обезценява с повече от 20% през настоящата година. В сряда най-агресивни бяха разпродажбите на турските банкови акции, като Turkey Banks Index се срина с над 9% (най-солиден дневен спад от пет години насам), преди да опита през днешната търговия известен отскок с около 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени