Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 214 000

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица по-силно от очакваното, продължавайки да задържа недалеч от 49-годишното дъно, достигнато преди два месеца, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 7-и юли се понижиха с 18 000 до 214 000 при осреднена прогноза на финансовите пазари за тяхно по-слабо понижение до 225 000, показва проучване на Департамента по труда. По този начин молбите за помощи при безработица обаче остават недалеч от многогодишното дъно от 209 000 от седмицата до 21-ви април (най-ниско ниво от първата декемврийска седмица на 1969 година).

Молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 000 вече повече от три години (за 175-а поредна седмица), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Трябва обаче да се има предвид, че последните данни са повлияни от сезонни фактори като Деня на независимост на 4-ти юли, когато бяха затворени държавните учреждения, включително и тези, които обработват молбите за помощи при безработица. Настоящият период от годината е характерен и с това, че повечето автомобилни компании в САЩ имат планирани временни съкращения за реорганизация и преоборудване на техните заводи.

В същото време заявките за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха за седмицата до 7-и юли с 1750 до 223 000, задържайки близо до тяхното рекордно дъно през миналия месец (през седмицата до 12-и май) от 213 250 броя (най-ниско ниво от декември 1969 година).

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 30-ти юни се понижиха с 3 000 до 1,739 милиона, като остават недалеч от тяхното 45-годишно дъно от 1,697 милиона, достигано през миналия месец (най-ниско ниво от 1973 година). Продължаващите молби за помощи остават за 64-та поредна седмица трайно под важната бариера от 2 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно през далечната 1973-1974 година.

Днешните данни са поредно доказателство за продължаващо засилване на американския трудов пазар, като това беше потвърдено от официалните данни на американски власти от по-рано този месец за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през юни (ръст на неселскотопанската заетост с 213 хиляди при слабо повишение на нивото на безработицата до 4,0% от неговото 18-годишно дъно от 3,8%, ударено месец по-рано).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от