Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: ЕС е "наш враг" по отношение на търговията

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ отново атакува вербално Европейския съюз, определяйки го като "враг" на САЩ по отношение на търговските практики.

"Имаме много врагове. Мисля, че Европейският съюз е враг, с оглед на това, което той прави с нас по отношение на търговията. Сега няма да мислите за ЕС, но те са наш враг". Това беше първото нещо, което Доналд Тръмп заяви, след като Джеф Глор от предаването "Вечерни новини" на CBS го помоли да идентифицира "най-големия враг в света" в настоящия момент, съобщава агенция MarketWatch.

Тръмп обаче не спря само с Европейския съюз. "Русия е враг в някои отношения", посочи той. "Китай пък е икономически враг, със сигурност е наш враг. Но това не означава, че те са лоши. Това не означава нищо. Това означава, че те са конкурентни".

Въпреки че Тръмп отбеляза, че уважава лидерите на тези страни, той повтори мантрата си, че те отдавна се възползват от САЩ.

Неговите коментари следват месеци на атаки от страна на Тръмп спрямо дългогодишни съюзници на САЩ по отношение на търговските им политики. По-рано тази година администрацията на Белия дом въведе скъпоструващи мита върху вноса от ЕС, Китай и останалия свят, което накара останалите страни да предприемат ответни мерки.

В отговор на новите нападки на Доналд Тръмп неговият съименник и председател на ЕС – Донад Туск написа в туитър: "Америка и Европейският съюз за най-добри приятели. Който казва, че сме врагове, разпространява фалшиви новини".

Туск също така предупреди Тръмп, че търговските войни могат да доведат до "горещи конфликти".

Преди предстоящата среща на върха ЕС – Китай, на която се очаква първото съвместно изявление между двете водещи световни сили от 2015 година насам, Доналд Тулс призова Доналд Тръмп да помогне за реформиране на световния ред, вместо да се опитва да го разруши. Той също така призова Китай, Русия и САЩ да се ангажират със "задълбочена реформа" на Световната търговка организация. Общо задължение на Европа, Китай, Америка и Русия е да не започнат търговски войни, посочи той и допълни: "Все още има време да се предотвратят конфликтът и хаосът".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени