Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отхвърли молбата на ЕС за освобождаване на европейските компании от санкциите спрямо Иран

Съединените щати отхвърлиха официалната молба на Европейския съюз за освобождаване на европейските компании от американските санкции, наложени спрямо Иран, съобщава финансовата агенция dpa-AFX.

В писмо до ЕС държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ отхвърлят молбата, тъй като искат да бъде упражнен максимален натиск върху Иран. Според него ще се правят изключения, само ако те са от полза за националната сигурност на САЩ.

Трябва да се има предвид, че Европейският съюз се опасява, че може да бъде застрашена търговия за милиарди долари в резултат на въведените нови санкции на Вашингтон спрямо Техеран.

Строгите икономически санкции бяха наложени през май, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното споразумение за ядрената програма на Иран, което беше в сила от 2015-а година насам.

Решението на американските власти да отхвърлят молбата на ЕС представлява нова крачка по пътя на ескалацията на търговското напрежение между САЩ и стария континент.

Съединените щати въведоха от 1-ви юни мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, включително и от ЕС.  Последваха контрамерки от страна на съюза, като от 22-ри юни влязоха в сила ответните мита на ЕС, касаещи вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро (за около 3,2 млрд. долара).  ЕС предупреди, че на по-късен етап може да наложи мита и на други американски стоки на стойност 3,6 млрд. евро.

В отговор на тези контрамерки, Доналд Тръмп заплаши, че могат да бъдат въведени мита от 20% за вноса в САЩ на европейските автомобили.

В интервю през изминалия уикенд американският президент пък заклейми Европейския съюз като „враг“ на САЩ по отношение на търговията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна