Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банка прогнозира доста по-добри от очакваното печалби и приходи през второто тримесечие

Ръст на акциите на водещия германски кредитор на борсата във Франкфурт с над 7%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дойче банка обяви в понеделник, че нейните печалби и приходи за второто тримесечие ще надхвърлят значително средните прогнози на финансовите пазари, което би представлявало добра новина за опитите на новия главен изпълнителен директор на водещата германска банка да съживи водещия германски кредитор, съобщи агенция MarketWatch.

Банката очаква за посочения период нетна печалба на стойност от около 400 млн. евро в сравнение с доста по-ниската консенсусна оценка на анализатори и икономисти за печалба от едва 159 млн. евро. Голямата германска финансова институция също така очаква печалба от 700 млн. евро преди облагането с данъци в сравнение с осреднена прогноза на стойност 321 млн. евро и прогнозира приходи през второто тримесечие в размер на 6,6 млрд. евро - над средната оценка за приходи на стойност около 6,4 млрд. евро.

В отговор на тази информация акциите Deutsche Bank AG поскъпват с цели 7,18% към 10,34 евро за една акция, като официалният финансов отчет на германския кредитор ще бъде представен на 25-и юли.

По-добрите прогнозни данни са факт в момент, когато назначеният през април нов главен изпълнителен директор Кристиан Севинг се опитва да съживи закъсалата германска банка след три последователни години, белязани с финансови загуби, намален пазарен дял и мащабни стратегически промени и реформи.

Трябва обаче да се има предвид, че въпреки прогнозираните от банката по-добри финансови резултати за второто тримесечие, те няма да се различават съществено от нейния отчет точно преди година, когато печалбата беше в размер на 466 млн. евро, а приходите - за 6,6 млрд. евро.

Днешното изненадващо изявление на Дойче банк хвърля известна светлина върху усилията на германската кредитна институция да намали разходите и да увеличи печалбата. Според банката нелихвените разходи се очакват да възлязат на около 5,8 млрд. евро в сравнение с пазарните прогнози за 6 млрд. евро. Дойче банка също така посочи, че дейностите по преструктуриране са се развили бързо през второто тримесечие, като броят на персонала на пълно работно време е намалял с приблизително 1 700 до малко над 95 400.

Дойче банка също заяви, че нейното съотношение на т.нар. "собствен капитал от първи ред" (tier 1 capital ratio), което се използва като мерило за капиталовата адекватност, се очаква да бъде около 13,6% в сравнение със средната консенсусна оценка за 13,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна