Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден добър ръст на трудовата заетост във Великобритания през май, но при слабо повишаване на заплатите

Нивото на безработица стабилизира в 42-годишно дъно от 4,2 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През трите месеца до края на май британската безработица стабилизира в най-ниското ниво от повече от четири десетилетия насам от 4,2% след пореден солиден ръст на трудовата заетост, но при по-бавно повишение на заплащането на труда, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат да поставят под въпрос перспективата за скорошно увеличаване на лихвените ставки на Английската централна банка.

Безработицата (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода март - май 2018 година остана на нивото от 4,2%, достигнато през първото тримесечие, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. По този начин британската безработица продължава да стабилизира в най-ниско ниво от първото тримесечие на 1975 година насам, посочва ONS.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания пък се повишиха през юни със 7,8 хиляди след тяхно понижение с 3 хиляди през май.

Трудовата заетост през трите месеца до края на май обаче нарасна с цели 137 хиляди до нов рекорден връх от 32,4 милиона броя, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромно повишение с около 100 хиляди, като това доведе до нарастване на нивото на заетост до нов исторически връх от 75,7 на сто.

В същото време броят на безработните британци се понижи през посочения период с 12 хиляди до 1,41 милиона.

Броят на незаетите работни места пък във Великобритания пък се увеличи със 7 хиляди през трите месеца до края на май, достигайки общо цели 824 хиляди, като това е най-големият брой на свободни работни места от началото на тази статистика през 2001-а година. Това е знак, че работодателите изпитват сериозни затруднения при набирането на персонал на фона и на по-малкия брой трудещи се, пристигащи на Острова от Европейския съюз.

Днешните данни са факт, след като в понеделник ONS отчете, че нетната миграция от ЕС (броя на пристигащите минус броя на напускащите Обединеното кралство) е спаднал през 2017-а година до 101 хиляди (най-ниско ниво от пет години насам) с оглед на несигурността относно бъдещите връзки на Великобритания с останалите 27 страни-членки на съюза след официалната дата на Брекзит (в края на март 2019-а година).

В същото време растежът на осреднени седмични доходи, включвайки бонусите, се забави през периода март - май до 2,5% на годишна база от 2,6% през три месеца до края на април, отбелязвайки най-слаб растеж от трите месеца до ноември 2017-а година. Това означава, че при потребителската инфлация през май от 2,4% на годишна база, реалното заплащането на британските трудещи нарасна през отчетния период с едва 0,2 на сто.

Растежът на средните седмични доходи, изключвайки бонусите, се забави до 2,7% от 2,8% през трите месеца до края на април, като изключвайки инфлацията, реалните доходите без бонусите се повишиха с между 0,2% и 0,3%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна