Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lloyds Bank планира да има цели три дъщерни дружества в ЕС след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Lloyds Banking Group планира да работи с три свои дъщерни дружества в континентална Европа, след като Великобритания напусне ЕС, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса. Това е пореден знак как предстоящият Брекзит ще раздроби банковата индустрия, която от много време насам беше концентрирана предимно в Лондон.

Най-големият британски кредитор - Lloyds се очаква да управлява бизнеса си на стария континент посредством едно ново дъщерно дружество, базирано в Берлин. Ръководството на Lloyds Banking Group обаче планира още два центъра за обслужване на клиенти в рамките на Европейски съюз, посочи източникът на Ройтерс. Единият от тях вероятно ще бъде със седалище във Франкфурт, а местоположението на втория все още предстои да бъде потвърдено.

Тези мерки представляват част от една по-широка тенденция, според която финансовите институции разпределят техните ресурси за след Брекзит в редица градове на континента, вместо да базират основната част от операциите си на едно място, както беше в продължение на десетилетия в Лондон.

Така например, през март швейцарската банка UBS заяви, че ще следва "децентрализиран" модел в съответствие с промените, които правят и други водещи кредитни институции като Goldman Sachs, Bank of America и JPMorgan.

Тези планове обаче ще доведат до по-големи разходи и обърканост, тъй като всяко дъщерно дружество трябва да бъде капитализирано и лицензирано отделно от европейските регулаторни органи.

Говорител на Lloyds Banking Group отказа да коментира днешната информация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!