Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Маргрете Вестагер от ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в интернет, съобщава агенция Франс прес.

"Компанията Google използва операционната система Android като средство за укрепване на своето господстващо положение на пазара на интернет търсачките", заяви европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. "Това е незаконно съгласно антимонополните правила на ЕС", допълни тя.

ЕК даде на Google срок от 90 дни, за да прекрати "незаконните" практики, свързани с нейната операционна система Android, или в противен случай ще бъдат наложени допълнителни глоби, извън вече определеното рекордно наказание от 4,34 млрд. долара.

операционна система Android на Google

"Google трябва да приведе в ред своето поведение в рамките на 90 дни, или ще бъде изправена пред допълнителни плащания в размер до 5% от среднодневния световен оборот на компанията-майка Alphabet", се посочва в изявлението на Европейската комисия.

От "Гугъл" заявиха, че ще обжалват наложената от европейския антитръстов регулатор глоба. "Операционната система Android доведе до по-голям избор за всички, а не обратното", подчерта говорителят на компанията Ал Верни. "Ще обжалваме решението на Европейската комисия."

Трябва да се има предвид, че точно преди година регулаторният орган на ЕС за защита на конкуренцията наложи глоба на Google в размер на 2,42 млрд. евро заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсачките.

Акциите на компанията-майка на Golgle - Alphabet Inc. се понижават на извънборсовата търговия относително скромно с 0,4%, парирайки първоначален по-солиден спад от над 1%. Въпреки рекордната по размер глоба от над 5 млрд. долара, инвеститорите сякаш не изглеждат чак толкова притеснени с оглед на факта, че информация за точния размер на финансовото наказание вече беше оповестена по-рано днес. В същото време не се оправдаха и опасенията, че Google може да отнесе още по-голяма глоба с оглед на правилата на ЕС, според които наказанието на компанията може да достигне 10% от годишния оборот на компанията-майка Alphabet, който през 2017-а година беше 110,9 млрд. долара. Това означава, че поне на този етап световният интернет гигант се размина с глоба в размер до 11 млрд. долара.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!