Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай определи като "шокиращи" и "лъжливи" обвиненията на САЩ, че Си Цзинпин блокира търговските преговори

Китайските власти заявиха в четвъртък, че направените от високопоставен служител на Белия дом коментари, обвиняващи президентът Си Цзинпин, че той блокира напредъка по търговските преговори, представляват "шокиращи" и "лъжливи" обвинения, съобщава Ройтерс.

По-рано този месец Съединените щати и Китай въведоха едни на други високи вносни мита на стойност от 34 млрд. долара, ескалирайки по този начин търговското напрежение между тях, което от своя страна разтърси финансовите пазари. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък  заплаши с допълнителни тарифи, освен ако Пекин не се съгласи да промени практиките си в областта на интелектуалната собственост и плановете за субсидии за високотехнологичната индустрия.

Запитана за коментарите от сряда на Лари Къдлоу, който е главен икономически съветник на Тръмп, говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви: "Това, че съответният американски служител изкриви неочаквано фактите и отправи лъжливи обвинения, е шокиращо и невъобразимо".

Според нея Пекин е положил възможно най-големи усилия, за да избегне ескалация на търговските търкания, като в същото време Хуа Чунин повтори за сетен път, че Китай не иска търговска война, но не се страхува от нея.

Повод за тези коментари е вчерашно интервю на Лари Къдлоу за телевизия CNBC, в което той изрази съмнения, че китайският президент Си Цзинпин желае да се постигне търговска сделка между САЩ и Китай. "Си Цзинпин бави играта", заяви буквално Къдлоу и добави: "Мисля, че китайският вицепремиер Лю Хъ и други биха желали да се придвижат напред, но е могат. Ние чакаме Си Цзинпин. Топката е в неговите ръце".

Лари Къдлоу също така смята, че Китай може да сложи край на американските тарифи "още този следобед чрез предоставяне на по-задоволителен подход и да предприеме стъпки, за които призовават и други страни". Трябва да се има предвид, че други търговски партньори на Китай, включително Европейският съюз, макар и да не подкрепят американските мита, също критикуват търговската политика на Пекин.

Междувременно говорителката на китайското външно министерство подчерта, че Пекин е принуден да предприеме контрамерки, ако влязат в сила одобрените от Белия дом нови мита за вноса на китайски стоки за цели 200 млрд. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна