Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски министър не иска „закон на джунглата“ в глобалната търговия

Френският финансов министър Брюно льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският финансов министър Брюно льо Мер заяви пред АФП в рамките на срещата министрите от Г-20 в Аржентина, че търговската война е реалност, предаде Би Би Си.

Той настоя САЩ да се откажат от тласкането на света към сценария за „оцеляването на най-приспособените“ чрез търговски санкции от типа око за око и посочи, че сегашната американска търговска политика на едностранно налагане на мита е основана на „закона на джунглата“.

„Световната търговия не може да се основава на закона на джунглата, а едностранно увеличаване на митата е закон на джунглата“, казал Льо Мер пред АФП в Буенос Айрес в събота.

Според него Европа като цяло се безпокои, че може да бъде въвлечена в глобална търговска война, при която всички ще са губещи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе мита срещу Китай, но и срещу традиционните си съюзници ЕС, Канада и Мексико.

„Всички ние, особено европейските страни, се безпокоим, че тази търговска война е започнала преди няколко седмици“, казал френският министър. „Тя ще произведе само губещи, ще унищожи работни места и ще окаже натиск на глобалния растеж. Призоваваме САЩ към разум и към уважение на правилата на мултилатерализма и на своите съюзници“, добавил той.

„Глобалната търговия не може да се базира на оцеляването на най-приспособените. Законът на джунглата ще доведе само до губещи, ще отслаби растежа, ще застраши най-крехките страни и ще има катастрофални политически последици“, казал още Льо Мер.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна