Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Alphabet, след като компанията-майка на Google представи изненадващо силни финансови резултати

Солидните печалби и приходи са факт въпреки наложената от ЕС рекордна глоба за около 5 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Alphabet Inc. поскъпнаха до рекордни нива в края на удължената редовна търговия в понеделник, тъй като печалбите за второто тримесечие на компанията-собственик на Google надминаха съществено осредните очаквания на финансовите пазари въпреки наложената преди дни от антитръстовия европейски регулатор огромна по размер глоба на интернет гиганта.

Компанията-майка на Google съобщи, че нетната печалба за последното тримесечие е достигнал 3,2 млрд. долара, или по 4,54 долара за една акция спрямо печалба за 3,52 млрд. долара, или 5,01 долара на акция точно преди година. Тези по-ниски доходи обаче са факт на фона на наложената преди седмица рекордна глоба в размер на 4,3 млрд. евро (или около 5 млрд. долара) от страна на европейския антитръстов регулатори във връзка с доминиращата роля на операционната система на Google за мобилни телефони - Android.

Изключвайки тази глоба, компанията Alphabet щеше да отчете печалба от цели 11,75 долара за акция (обща печалба от 8,27 млрд. долара), което е доста по-висока от осреднената оценка на анализатори и икономисти за печалба от 9,64 долара за една акция, според компанията FactSet.

Приходите на Google от реклама пък се повишиха през второто тримесечие до 28,09 млрд. долара от 22,67 млрд. долара точно преди година, докато другите приходи на Google нараснаха до 4,43 млрд. долара от 3,24 млрд. долара.

Самата компания Alphabet отчита приходи от 26,24 млрд. долара след включване на направени еднократни разходи, което е много над приходи за 20,91 млрд. долара през второто тримесечие на 2017 г. и над осреднената оценка на финансовите пазари от 25,58 млрд. долара.

Компанията-майка Alphabet включи в своя финансов отчет наложената от Европейската комисия рекордна глоба за около 5 млрд. долара, въпреки че изпълнителният директор на Google Сундар Пичай потвърди късно снощи, че компанията планира да обжалва решението на антитръстовия регулатор на ЕС и "очаква да бъде намерено решение, което преди всичко да запази огромните предимства на потребителите на операционната система Android".

След представените доста по-силни от очакваното финансови резултати, акциите на Alphabet Inc. поскъпнаха за кратко на специално удължената сесия на търговия в понеделник късно вечерта с цели 5% към рекордни върхове около 1268 долара за акция преди да стабилизират на нива към 1255 долара по време днешната извънборсова търговия, нараствайки с около 3,6%.

Трябва да се има предвид, че от началото на годината акции на Alphabet Inc. вече поскъпнаха с 15%, като в същото време широкия фондов индекс S&P500 се повиши с по-скромните 4,8%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна