Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи с петима български автори: Вера Нестрьом, Агоп Мелконян, Георги Крумов, Палми Ранчев, Керана Ангелова

БНР Новини

В лятната юлско-августовска седмица от 30 юли до 3 август „Запазена марка „Радиотеатър“ ви предлага 5 срещи с българска драматургия.

Понеделник, 30 юли – „Един ден от техния живот“ от Вера Нестрьом.
Вера Нестрьом е родена през 1970 г. в Пловдив. От 1978 г. живее със семейството си в Стокхолм. Завършва история на изкуството и културознание в Стокхолмския университет. Работи като журналист и редактор на списания. През 2009 г. Вера Нестрьом завършва курс по художествено писане и оттогава пише като независим автор-драматург. През 2009 г. печели първа награда на Друмевите театрални празници в Шумен с пиесата „Всичко е наред”. „Един ден от техния живот” е нещо като своеобразно продължение на тази пиеса.
Постановката е дело на Лилия Абаджиева. Участват актьорите: Антоний Аргиров, Койна Русева, Евгени Будинов, Николета Малчева.

Вторник, 31 юли - „Пътят на страданието“ от Агоп Мелконян.
Агоп Мъгърдич Мелконян е български писател-фантаст, преводач, журналист, университетски преподавател и книгоиздател. Роден е през 1949 г. в Бургас. Отива си на 57 години. Но оставя богато творческо наследство. Той е дипломиран инженер, дълго време работи като журналист и пише за най-новите научни открития в областта на техниката,  физиката и астрономията. Един от най-четените български фантасти. Произведенията му са преведени на 65 езика. Автор е и на пиеси. В „Пътят на страданието“ участват актьорите: Антон Горчев, Катя Паскалева, Георги Кишкилов, Жоржета Чакърова, Кирил Кавадарков. Постановката е на Николай Колев.

Сряда, 1 август – „Бюро за женитба“ от Георги Крумов – от много години ревностен автор на Радиотеатъра, с добро чувство за хумор и жив, истински диалог. Работил дълги години като юрист в Смолян, но никога не изоставил творческата си драматургична нагласа. В „Бюро за женитба“ участват актьорите: Ани Василева, Сава Пиперов, Даниела Йорданова, Асен Кисимов, Иван Йорданов, Кирил Ковачев. Режисьор – Емил Манасиев.

Четвъртък, 2 август – пак два часа след полунощ. Слушайте „Не те виждам“ от Палми Ранчев. Пиеса, която се  опитва да обхване безнадеждността на живеенето ни. Капсулирани в неистински живот, имитираме работа, любов, брак, реализация. Авторът задава основни въпроси за битието ни, а в среднощната тишина може да срещнем и отговорите, провокирани от въпросите на Палми Ранчев, майсторски прекроени в радиопространството от режисьора Илия Добрев и актьорите: Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Нина Стамова, Александра Василева, Венцислав Кисьов, Илия Добрев.

Петък, 3 август – Тази седмица „Запазена марка „Радиотеатър“ завършва с „Елада Пиньо и времето“ от Керана Ангелова. Драматизация – Габриела Хаджикостова. Музика – Николай Иванов – ОМ, постановка – Габриела Хаджикостова. Ще чуете запис на спектакъла, продукция на „Малко театро“, основано през 1996 година. Функционира като алтернативен малцинствен театър, тъй като обединява в себе си както алтернативното мислене и решения, така и характеристиките на малцинствения театър, не само чрез езика, а чрез отношението си към културата. Спектаклите на „Малко театро“, независимо на каква драматургична основа са базирани, са белязани от наситена мисъл, тънка, изострена чувствителност, от изящна графичност, от една особена деликатна експресивност и от категорично заявен стремеж към съвършенство. Слушайте „Елада Пиньо и времето“, за да се уверите! За това представление  Габриела Хаджикостова казва: „Участвам в „Елада Пиньо и времето“ – спектакъл по неземния текст на Керана Ангелова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна