Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слаба бизнес експанзия в частния сектор на еврозоната при растящо търговско напрежение

През юли бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се забави малко по-силно от очакваното с оглед на страховете от търговска война със САЩ и по-слабият икономически растеж в световен план, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през юли до 54,3 пункта от 54,9 пункта през юни, докато осреднени прогнози на финансовите пазари бяха за по-сдържано негово понижение до 54,8 пункта. Това представлява второто най-слабо ниво на индекса от ноември 2016-а година насам и недалеч от неговото 18-месечно дъно от 54,1 пункта, достигнато през месец май.

Трябва да се има предвид, че влошаването на бизнес експанзията през юли се дължи изцяло на забавяне на икономическата активност в сферата на услугите, но при подобряване в промишления сектор.

"Все още има приличен темп на растеж, но изглежда, че този темп ще продължава да се забавя, тъй като всеки показател, който се разглежда, предполага отслабване на бизнес експанзията", посочи Крис Уилямсън, който е главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. Според него резултатите от PMI проучването през юли предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през третото тримесечие с 0,4% спрямо очаквана експанзия от 0,5% през второто тримесечие, връщайки се по този начин обратно към слабия икономически растеж от 0,4% в началото на годината (след солидната експанзия с 0,7% в края на 2017-а година).

"През юли сме свидетели на силно нарастване на броя на компаниите, които изразяват опасения по отношение на глобалния икономически растеж и по отношение на ескалиращата търговска война със САЩ", допълни Уилямсън. Това сякаш се потвърждава от индексът PMI, оценяващ производство в бъдеще, като той се понижи от 63,4 пункта през юни до 63,0 пункта през юли, достигайки най-ниско ниво от края на 2106-а година.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се понижи през юли до 54,4 пункта от 55,2 пункта месец по-рано, неоправдавайки средната прогноза за индекс на ниво от 55,0 пункта. Тревожно за фирмите от този важен бизнес сектор в региона е намаляването на подиндекса PMI, измерващ новите поръчки, до 53,7 пункта от 54,9 пункта, достигайки едно от най-ниските нива от началото на 2017-а година насам.

В същото време обаче, промишленият PMI индекс нарасна изненадващо до 55,1 пункта от 54,9 пункта през юни, докато осредните очаквания бяха за негово понижение към 18-месечно дъно от 54,7 пункта. Индексът, измерващ само промишленото производство, пък стабилизира в юнското ниво от 54,2 пункта.

По-рано днес Markit представи противоречиви резултати от аналогичните бизнес проучвания в двете най-големи икономики на еврозоната.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, нарасна през юли до 5-месечен връх от 55,2 пункта при очаквания за стабилизация в юнското ниво от 54,8 пункта. Индексът в сферата на услугите се понижи слабо до 54,4 пункта от 54,5 пункта през юни, докато индексът, оценяващ активността в германския промишлен сектор, нарасна изненадващо силно до тримесечен връх от 57,3 пункта спрямо 18-месечното юнско дъно на ниво от 55,9 пункта и при очаквания за негово понижение към 55,5 пункта.

Предварителният общ PMI индекс на Франция за юли обаче се понижи рязко до 54,5 пункта от 55,0 пункта през юни и очаквания за индекс на ниво от 54,9 пункта. Въпреки това понижение, индексът на общата бизнес активност остава в нивата на експанзия (над бариерата от 50,0 пункта) за 25-и пореден месец. Индексът в сферата на услугите спадна през юли до 55,3 пункта от 55,9 пункта през предишния месец, докато индексът, измерващ промишлената активност, нарасна до 53,1 пункта от 52,5 пункта.

Днешните смесени резултати от ежемесечното бизнес проучване на агенция Markit е малко вероятно да внесат промени в настройката на ЕЦБ за постепенно оттегляне от прекалено стимулиращата парична и лихвена политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени