Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавен радиотеатър в началото на август

БНР Новини
Драматизацията на повестта „Българи от старо време“ от Любен Каравелов може да слушате на 8 август от 10 часа.

Новата седмица от ваканционната програма на програма „Христо Ботев“ ви предлага още радиотеатър. Винаги можем да послушаме още радиопиеси, а четирите, които ви предлагаме от 7 до 10 август от 10 часа, са весели, летни и много приятни за слушане. Започваме с…

Вторник, 7 август
– „Коза“ – драматизация по романа на руския сатирик Михаил Зошченко. Драматизацията е на Анна Петрова. Режисьор е Цветан Цветков. Участват великолепни актьори: Константин Коцев, Васил Михайлов, Светослав Пеев, Доротея Тончева, Кръстьо Младенов и Илияна Райчева.

Сряда, 8 август
– имате възможност да чуете „Българи от старо време“ – драматизация по повестта на Любен Каравелов. Автор на драматизацията – Светослав Статков. Участват: Димитър Панов, Николай Бинев, Ламби Порязов, Люба Алексиева, Димитър Вачев, Адриана Андреева, Вълчо Камарашев, Лиляна Апостолова, Васил Стойчев и Маргарита Стефанова. Режисьор – Георги Морянов.
Много ще се смеете и много ще се чудите дали всъщност е чак толкова смешна приликата ни, нашата – на българите от съвремието ни, с онези българи от времето на Каравелов. Но каквото и да решите, едно е сигурно – миналото винаги е препратка и коректив на сегашното, дори когато почти нищо не се променя.

Четвъртък, 9 август – „Обител на волността“. Ринг Ларднър (1885-1933) е журналист и писател на къси разкази. Живял е кратко и в сянката на ярки представители на американската литература като Хемингуей и Фицджералд. Тогавашната литературна критика го е обвинявала в липса на задълбоченост и идеи, дори са го считали за остроумен журналист, който използва литературата, за да се подиграва със света. Времето обаче поставя Ринг Ларднър сред класиците на късия разказ и сред майсторите на сатиричния изказ. Със силното си чувство към детайла и със сериозната си несериозност, Ларднър изгражда образи, които надхвърлят епохата му и бродят сред нас и днес. Автор на драматизацията на разказа „Обител на волността” е Илия Добрев – актьор, режисьор и педагог. Дългогодишното му и силно творческо присъствие в Радиотеатъра се завършва тъкмо от тази драматизация, тъкмо с това заглавие – надявам се, че след като ни напусна, наистина обитава Волността.
Ето и другите създатели на новата постановка на Радиотеатъра, чието премиерно повторение имате възможност да чуете в четвъртък от 10 часа: композиторът Иван Драголов, актьорите Ангелина Славова, Стефан Къшев, Ива Караманчева и Георги Михалков и режисьорът Георги Михалков.

И петък, 10 август – „Издирвано лице“ от Фани Цуракова. Тя е психиатър и писателка.
Издала е книги с разкази и новели, автор е и на радиопиеси. В творчеството й често става дума за издирване и издирвани, но всъщност основното не е криминалният момент. Фани Цуракова по-скоро се занимава с границите на човека и доколко и докъде той е способен да ги престъпва.

Това са предложенията ни за тази седмица. Надявам се, че правим лятото ви по-богато и ведро.

Приятно слушане!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна