Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката на Тръмп за митата принуди General Motors да понижи прогнозните печалби за 2018 година

Снимка: EPA/BGNES

General Motors се оказа една от първите американски компании, която намали прогнозите за печалбите си през цялата настояща година в резултат на политиката на Доналд Тръмп на повишаване на митата, цитирайки като основна причина за това по-високите разходи за стомана и алуминий.

Нетните печалби на водещата автомобилна компания в САЩ се увеличиха през второто тримесечие с 2,38 млрд. долара, или 1,66 долара за акция, спрямо печалба от 1,66 млн. долара, или 1,60 долара за акция година по-рано. Изключвайки еднократните разходи, печалбата на GM надвиши осредните прогнози на финансовите пазари за 1,78 долара за акция, достигайки 1,81 долара. В същото време приходите на автомобилния гигант се свиха с 0,6% до 36,76 млрд. долара - под осреднените прогнози за продажби в размер на 37,0 млрд. долара.

General Motors обаче понижи рязко своите очаквания за печалбата през цялата финансова година до 6,0 долара за акция от предишна прогноза в диапазона между 6,3 и 6,6 долара и под прогнозираната от участниците на Уолстрий печалба от 6,42 долара за акция.

"Неотдавнашното значително увеличение на разходите за суровини и неблагоприятните валутни нива на аржентинското песо и на бразилския реал оказват отрицателно въздействие върху нашите бизнес очаквания", се посочва в официално изявление на компанията.

Трябва да се има предвид, че автомобилният гигант купува по-голямата част от необходимата му стомана от американските производители, които обаче повишиха техните цени в отговор на наложените от администрация на Доналд Тръмп високи мита върху вноса на стомана и на алуминий.

Това е една от първите значими компании в САЩ, която намалява прогнозите си за печалбата в резултат на митническата политика на Тръмп.

Акциите на General Motors реагират негативно, понижавайки се на извънборсовата търговия с цели 5,62%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна