Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ остави лихвите непроменени и ще приключи с покупките на еврооблигации през декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време потвърди плановете си за приключване на мащабната програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", до края на настоящата година. Банката също така повтори поетия през юни ангажимент да запази лихвените ставки на текущите рекордно ниски нива до поне "през лятото на 2019 година".

На днешното си редовно заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

В официалното изявление на банката се посочва, че тя очаква постепенно да изведе от употреба програмата за покупки на еврооблигации за 30 млрд. евро на месец до декември 2018-а година. Коментирайки лихвената си политика, ЕЦБ отново заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Липсата на промени в настоящата парична и лихвена политика на ЕЦБ беше напълно очаквано от анализатори, икономисти и инвеститори, като вниманието на участниците на финансовите пазари вече се насочва към пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч. наше време).

Не е изключено Марио Драги да бъде попитан, дали ЕЦБ се ангажира да не променя рекордно ниските лихви до началото, или до края на следващото лято, тъй като юнската формулировка на централната банка, повторена и след днешното заседание, изглежда доста неясна. Той вероятно ще коментира и постигнатото вчера временно търговско примирие между ЕС и САЩ, продължаващото относително слабо представяне на икономиката на еврозоната през настоящата година, както и растящите опасения, че политиката на протекционизъм може да прерасне в глобалната търговска война, която да ограничи допълнителния световния икономически растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!