Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската война може да вкара икономиката на САЩ в рецесия, предупреди милиардерът Чарлз Кох

Милиардерът Чарлз Кох се изказа против протекционизма на среща на консервативната мрежа, на която той е съосновател, предупреждавайки, че политиката на Доналд Тръмп по отношение на митническите тарифи може да вкара американската икономика в рецесия.

"Призивът да защитим самите себе си от промяна е обрекъл много държави през цялата история", заяви 82-годишният индустриалец във видеообръщение, показано на финансовите донори, присъствали на редовната шестмесечна среща, проведена през уикенда в Колорадо Спрингс. "Този протекционистки начин на мислене е разрушил безброй предприятия", допълни Чарлз Кох, цитиран от "Блумбърг" и „Уолстрий джърнъл“.

В брифинг с репортери в неделя Кох даде безмълвен отговор, когато беше попитан дали е доволен от работата, която върши президентът Доналд Тръмп. "Ние сме съгласни с някои неща и ние не сме съгласни с други", посочи той. Според него всички носят отговорност за разделението в страната, като добави, че е имало разминавания и много преди Тръмп да стане президент.

На въпроса обаче дали смята, че търговските битки на администрацията на Доналд Тръмп биха могли да вкарат американската икономика в рецесия, Чарлз Кох отговори: "Може би, в зависимост от тяхната степен. Ако търговската война е достатъчно сериозна, би имало риск от рецесия. Всякакъв протекционизъм на всяко едно ниво и със сигурност на национално е много вреден".

Чарлз Кох и неговият брат Дейвид са едни от не много популярните американски милиардери, но ако се събере тяхното богатство, те биха надминали състоянието на Бил Гейтс. Чарлз Кох притежава малко над 47 млрд. долара, а неговият брат Дейвид има само с няколко милиона по-малко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна