Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговското напрежение със САЩ и лошото време навредиха на китайската промишлена експанзия през юли

През юли бизнес активността в промишлената сфера на Китай се влоши до 5-месечно дъно в резултат на ескалиращото търговско напрежение със САЩ, лошото време и по-слабото вътрешно търсене. Това показват официални данни на Националното статистическо бюро на страната, които могат да подсилят опасенията за забавяне на възходящия импулс на втората по сила световна икономика след изненадващо доброто начало на годината.

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор, се понижи през юли до 51,2 пункта от 51,5 пункта през юни при очаквания на финансовите пазари за негово малко по-сдържано понижение до 51,3 пункта. Въпреки влошаването на промишления индекс до най-ниско ниво от февруари насам, той все още продължава да се задържа над важното ниво от 50 пункта (водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността) за 24-ти пореден месец.

Производственият подиндекс падна до 53,0 пункта от 53,6 пункта, докато индексът, измерващ новите промишлени поръчки, се понижи до 52,3 пункта от 53,2 пункта месец по-рано. В същото време индексът на новите експортни промишлени - мерило за търсенето на китайски стоки за граница - остана за втори пореден месец на ниво от 49,8 пункта, след като през юни излезе на отрицателна територия (индекс по важното ниво от 50 пункта) за пръв път от февруари насам. Това е ясен знак за негативното отражение върху китайския експорт на засилващото се търговско напрежение със САЩ. Индексът, оценяващ заетостта в промишлената сфера, също излезе на негативна територия, достигайки през юли ниво от 49,2 пункта.

"Промишлените предприятия пострадаха от търговските търкания, обилните дъждове и горещините през юли, което съвпадна и с цикличното сезонно забавяне на бизнес активността в някои сектори", отбеляза Чжао Цинхъ от китайската национална статистика.

В същото време индексът PMI извън промишлеността, известен и като индекс на активността в сферата на услугите, се понижи през юли до 54,0 пункта от 55,0 пункта през юни, докато индексът на строителната активност падна до 59,5 пункта от 60,7 пункта.

Общият индекс PMI, отразяващ бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите, се понижи през юли до 53,6 пункта от 54,4 пункта през юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени